Jan-Olof Nilsson: Anrik kåk faller för grävskoporna

Halland för 50 år sedan. 13-19/4 1974.

ANNONS
LocationHalland|

Han har varit verksam i konfektionsbranschen i en herrans massa år och var tidigt ute med riktiga amerikanska jeans och andra modeplagg vi tar för givna idag. Nu tar köpman Rune Carlsson i Falkenberg över klädesshopen Pontus på Holgersgatan 23 och öppnar en helt ny och ultramodern modeaffär för framför allt tonåringar. City Herr & Junior heter den nya butiken och bland öppningserbjudandena finner vi fiskartröjor för 39 kr och jeans för strax under 30 kr. Fiskartröjorna är för övrigt obligatoriska för ungdomarna numera, vare sig de är fiskare eller inte… bara så ni vet, om ni skulle råka stöta på en.

ANNONS

Lion Ferry satsar stort på Europafärjan och linjen Varberg-Grenå. För närvarande är ett tiotal mannar från Gustafs Bygg AB sysselsatta med den stora om- och tillbyggnaden av terminalen. Det blir bland annat en helt ny våning med kontor och personalutrymmen samt väntsal. Även tullen skall få nya lokaler i byggnaden. Vidare uppförs en helt ny byggnad, intill den gamla och upphöjd på fyra meter höga pålar, så att trafik kan passera under. Samtidigt har Lion Ferry beställt en helt ny storfärja som snart skall sjösättas i västtyska Rendsburg. Leveransen väntas sedan ske i augusti, och hemorten blir förstås Varberg. Färjans storlek är hisnande med plats för hundratals bilar på de tre bildäcken, och passagerarna kan uppgå till 1 200 personer, om det skulle knipa. Men smakar det så kostar det, styvt 60 milj kr för att vara mer precis.

Efterfrågan på arbetskraft är rekordstor just nu, heter det från Arbetsförmedlingen i Falkenberg. För närvarande finns ca 340 lediga platser. Det är framför allt industrin som skriker efter arbetskraft. Ett trettiotal svetsare efterlyses av bland annat Hilding Hansson AB, Falksvets och Falkenbergs varv. Vidare söker både Glasfiber och Mölnlycke efter folk. Även inom Falkenbergs gamla paradgren, skoindustrin, som haft några sämre år, upplever man nu något av en uppblomstring, vilket är lika välkommet som oväntat. Här söker man ett tjugotal personer, företrädesvis utbildade nåtlerskor. Arbetsförmedlingen har nu varslat kommunen, för att få hjälp med bostäder, då man sannolikt tvingas rekrytera folk även från annat håll.

ANNONS

Efter lång strid och mycken debatt faller till slut ännu ett gammalt anrikt Falkenbergshus för grävskopornas hunger. Den här gången rör det sig om det gamla trähuset på Storgatan som är mest känt under benämningen ”Patrik Johnssons hus”. Vi får väl se vad framtiden har att bjuda, men de närmaste planerna är i alla fall att förvandla tomten till… jajamensan, en parkeringsplats.

ANNONS