Kontaktsajt på nätet - en mötesplats för alla

För drygt ett och ett halvt år sedan startade Börje Börjesson i Varberg en elektronisk mötesplats på Internet för åldrarna 25-70 år. Strax efter starten hade man 4 000 medlemmar. I dag är sajten Sällskapa mera/Mötesplatsen oerhört populär och har över 20 000 medlemmar. - Vi är väldigt annorlunda jämfört med andra kontaktsajter, förklarar Börje Börjesson framgången.

ANNONS
|

Första gången HN berättade om Sällskapa mera (som numera bytt namn till Mötesplatsen) var i augusti 2001. Meningen med sajten är ju bland annat att man ska kunna hitta en ny partner och Börje Börjesson hade ett dilemma: "Ju bättre vi blir desto fler medlemmar tappar vi", konstaterade han då.

° Innebär det att ni gör ett uselt jobb eftersom ni har så många medlemmar nu?

- Ja, ha ha ha, det är ju en enkel logik. Men det har hänt väldigt mycket sedan dess. Vi är väldigt aktiva. Bland annat öppnar vi nu en plats för par. Det har ingen gjort tidigare. Många vill hålla kontakten med gamla vänner, säger Börje Börjesson.

ANNONS

- Vi är en mötesplats där man kan söka goda vänner av samma kön också. Vanliga vänner alltså, inte bara för att bli ett par. Jag har lärt mig rätt mycket av det här med sajter och singlar. Det är en skröna att det bara är stackars ensamma människor som söker sig hit som ett sista halmstrå. Tvärtom är det väldigt sociala människor som hittat ett nätverk att bygga ut sina relationer med ett nytt verktyg. Hela uppläget går ut på att generera möten i verkligheten. Inte att det ska bli en ersättning för ett vanligt socialt liv.

Enligt Börje Börjesson har ungefär en tredjedel av dem som lärt känna varandra via sajten också har träffats i verkligheten.

- Vi får ju också rapporter nästan varje dag från folk som hittat en livspartner.

Majoriteten av medlemmarna betalar inget. Men för vissa tjänster får man betala en avgift på upp till 70 kronor i månaden. De betalande medlemmarna har till exempel förtur om det är många som vill komma in samtidigt och det inte finns plats för alla.

- Att vi vänder oss till en lite mognare publik på 25 år och uppåt är ju för att de yngre har så många sätt att träffas genom nöjeslivet på krogar och så. Men ju äldre man blir desto större krav ställer man och desto mindre blir urvalet. Är man i 50-årsåldern och går på till exempel Harry´s ska man ju ha en väldig tur om man ska träffa någon, menar Börje Börjesson.

ANNONS

Han tror att det finns flera förklaringar till att Sällskapa mera/Mötesplatsen blivit en av de största kontaktsajterna för vuxna människor.

- Jag tror det beror på att folk blir mer respektfullt behandlade här. Vi tittar på varenda medlem som kommer in och tar bort de så kallade sexfreakarna. Vi har lika många män som kvinnor. Annars brukar det alltid vara fler män på den här typen av sajter.

Sedan starten har sajten utökats med en officiell pastor. En kvinnlig präst i svenska kyrkan som är tillgänglig ganska ofta. Det finns även möjlighet att diskutera alkoholfrågor.

Resor är ett annat populärt arrangemang.

- I maj har vi till exempel lagt ut en resa till Kreta. Det blir 170 personer som kommer att fylla ett helt hotell.

MÅRTEN SAMUELSON

0346-290 71 marten.samuelson@hn.se

Fotnot: Den som vill testa Sällskapa mera/Mötesplatsen kan gå in på www.motesplatsen.se

ANNONS