Karolina hjälper svettiga Lisebergskaniner

Karolina Nilsson är en ambivalent hallänning som blir lugn på saltstänkta promenader var som helst i Halland. Herrskräddaren, numera innovatören, har alltid sysslat med problemlösning.

ANNONS
|

– Det är så mycket hemligt och det tar tid innan det går att skriva om det. Därför är det så kul att kunna släppa in någon, säger Karolina Nilsson när jag hälsar på i den härligt färgglada verkstaden i Göteborg.

Sedan ett och ett halvt år har hon jobbat med att ta fram ett slitstarkt och tvättbart underställ till personalen i kaninerna på Liseberg. Understället är gjort i samarbete med Smart textiles och idén fick hon efter att ha jobbat med reparationer av de befintliga.

– Jag har alltid jobbat med problemlösning. Underställen kaninerna hade var slitna och fruktansvärt äckliga eftersom de var svåra att tvätta. Jag ville göra något åt det, förklarar hon.

ANNONS

Från början utbildad herrskräddare för bland andra mästare Uno Landberg i Borås. I dag har hon mycket nytta av sina kontakter på Textile fashion center i Borås där hela Sveriges textilforskning håller till.

Men resan från skräddare till uppfinnare började någonstans för tjugo år sedan då Karolina startade Nilssons textilverkstad i Glommen

– Man blir bara bättre med åren, konstaterar Karolina Nilsson och syftar på Uno 75 år som fortfarande är verksam. Det stämmer säkerligen in på henne själv också.

I Glommen såg hon tidigt olika behov och började fundera på hur de kunde lösas.

– Männen lämnade in arbetskläder i verkstaden och fruarna hämtade. Fruarna såg att jag kunde sy så mycket mer än lagningar av arbetskläder och hästtäcken, berättar Karolina som fick allt mer att göra.

Samtidigt fick Karolina arbete som kostymör på TV- och filmproduktioner. Ensamstående med tre barn pendlade hon fram och tillbaka mellan olika städer i Västsverige.

– Det var tufft men det gick.

Kanindräktsproblemet kom sig av att Karolina var kostymör för programmet Lotta på Liseberg.

– Lotta produktionen delade scenområde backstage med kaninerna. Jag blev erbjuden ett sommarvikariat i Lisebergs ateljé, projektledaren för kaninerna frågade om jag ville fortsätta arbeta med dem och försöka ta fram en ny lösning för underställen.

ANNONS

Nyss fyllda 50 år med många roliga hemliga projekt på gång understryker Karolina Nilsson att det varit en lång resa fram till nu. Det har varit många brödjobb under åren för att försörja familjen.

– Tur finns inte. Det är verkligen hårt arbete, det kan mina ungar vittna om, säger Karolina som med tiden allt mer kommit att arbeta med problemlösning i olika textila material.

Sedan ett antal år driver hon företaget The Lazy tailor och arbetar bland annat med Smart textiles där hon får tillgång till smarta och hållbara textilmaterial. Namnet The Lazy tailor kommer av att Karolina inte gillar att göra onödiga saker som går att lösa smartare.

– Jag är faktiskt ganska lat, jag älskar att göra ingenting och då gäller det att arbeta smart när jag ändå arbetar. Och om problemet är formulerat då går det att lösa. Det tar bara olika lång tid, förklarar hon.

Lisebergskaninernas underställ är ett naturligt kliv åt innovationshållet, där hon vågat satsa och haft rätt kontakter för att kunna lösa problemet som fanns.

– Jag har kommit på många saker genom åren, men den här gången fullföljde jag det.

Karolina har dessutom utarbetat en klädkollektion för kaninerna som bygger på samma princip. Hållbara praktiska slitstarka kläder i smarta textilmaterial som är tvättbara.

ANNONS

Numera används underställen av samtliga kaniner på Liseberg, och just nu håller Karolina på med att utveckla Lisebergs gosedjurskollektion. Kaninerna har fått ett nytt kramvänligare utseende och kommer få kläder som förhoppningsvis blir avtagbara.

Fler projekt med andra uppdragsgivare är än så länge hemliga, bland annat hjälper Karolina unga designers att förverkliga sina idéer. Till sin hjälp har hon flera symaskiner med olika funktioner i ateljén, men enligt Karolina är de inte det enda viktiga i arbetet.

– Silvertejpen kan vara minst lika viktig som en symaskin. Man måste klippa och klistra för att realisera designernas skisser och idéer till sömnad och hur det ska tillverkas.

När Karolina är mitt uppe i den kreativa processen upptar den större delen av vardagen. Som tur är har familjen förståelse för hennes mentala frånvaro.

– Alla i familjen är likadana. Vi är en nördfamilj, de förstår precis, alla är nördar men på olika saker. Det är väl det jag kunnat ge pojkarna, en tillåtelse att vara introverta, det är viktigt att få tillgång till det, säger hon.

Lite om Karolina Nilsson

  • Bor: I Göteborg. Har tillbringat somrarna på Getterön där Karolinas mamma driver Hotell Strandgården och har även bott 10 år i Glommen.
  • Familj: Stor och härlig. Man, söner 28, 26 samt 22 år, barnbarn och bonusbarn
  • Gör: Driver företaget The Lazy Tailor AB. Innovatör och herrskräddare.
  • Kopplar av med: NIA, familj och långpromenader med vänner.
ANNONS