Älskar orden. Eva Bergengren tycker det är inspirerande att försöka förbättra och lyfta fram det bästa i ett romanmanus. – Det är lite som Hogwarts det här, text är magi, säger hon.
Älskar orden. Eva Bergengren tycker det är inspirerande att försöka förbättra och lyfta fram det bästa i ett romanmanus. – Det är lite som Hogwarts det här, text är magi, säger hon.

”Jag var fullständigt livrädd”

Från anställd journalist till egenföretagare. När Eva Bergengren bytte karriär mitt i livet var det mycket att lära om, upptäcka och utforska. Nu är hon utbildad lektör och har hittat hem i skönlitteraturen.

ANNONS
|

I Eva Bergengrens hem står ordet i centrum. Bokhyllan är fylld av romaner och i datorn ligger texter och bokmanus fyllda med röda kommentarer. I dag arbetar Eva Bergengren som frilansade skribent, redaktör och lektör. Som lektör hjälper hon aspirerande författare med deras manus – och får för första gången arbeta med skönlitteratur.

– Det är något av en dröm som går i uppfyllelse, säger hon.

Men vägen dit har inte varit rak. Att byta bana mitt i livet, i 50-årsåldern, var inte helt enkelt.

– Ju äldre man blir desto svårare blir det nog att tänka om, säger Eva Bergengren.

ANNONS

Fram till 2013 arbetade Eva Bergengren som journalist på Hallands nyheter. I över tjugo år skrev hon artiklar, krönikor och kåserier och var debattredaktör.

– När jag slutade så var det ett välkommet uppbrott, jag hade varit i tidningsbranschen under tre decennier och kände att det var dags att prova något annat. Men det blev en större process än jag var beredd på, säger Eva Bergengren.

När hon bytte jobb blev det också som att byta identitet. Det första året beskriver hon som turbulent och sökande innan hon kunde landa i något nytt.

– Första året sökte jag jobb inom kommunikationssektorn. Jag fattade rätt snabbt att det kommer vara jättesvårt. Det är inte någon fördel att vara kvinna, över 50 och ha jobbat inom media hela sitt liv när man söker jobb, säger hon.

I stället valde Eva Bergengren att starta ett eget företag. Något hon beskriver som läskigt och tufft –men väldigt roligt.

– Jag var fullständigt livrädd. Första gången jag öppnade mitt bokföringsprogram höll jag på att svimma, säger hon och skrattar.

Nu sköter Eva Bergengren både företaget och bokföring utan problem. Hon gör frilansuppdrag inom skrivande och kommunikation – allt från textgranskning åt förlag till att skriva hemsidestexter åt företag.

ANNONS

– Det har varit fruktansvärt roligt. Det är roligt att lära sig nytt och göra saker för första gången, säger Eva Bergengren.

Genom åren hon också fått kontakt och hjälp av andra egenföretagare – något hon tycker är väldigt värdefullt.

– Det är ett tips jag kan ge till den som vill starta företag, sök dig till ställen där du får diskutera med andra, säger hon.

Numera kan Eva Bergengren även kalla sig lektör. Under ett halvår har hon gått en lektörsutbildning för författarcoachen Ann Ljungberg.

– Jag är sjukt intresserad av att läsa böcker, men jag har aldrig jobbat med skönlitteratur. Nu kan jag kombinera mitt skrivintresse och mitt läsintresse, säger Eva Bergengren.

Som lektör går hon igenom bokmanus från författare och ger kritik och ett utlåtande. Lektören tittar på hur till exempel dramaturgi, karaktärer och dialogen kan förbättras. I takt med att egenutgivning blir större är det allt fler som köper sådana tjänster.

– Målet för de flesta som tar hjälp av en lektör är att göra sitt manus så bra att de kan bli antagna av ett bokförlag. Men om man inte kommer dit finns det möjlighet att ge ut sin bok själv på ett helt annat sätt i dag än för bara så där 10 år sedan, säger Eva Bergengren.

ANNONS

I framtiden vill Eva Bergengren fortsätta att utveckla sitt företag och hoppas att hon får många lektörsuppdrag. Hon tycker det är inspirerande att så många vill ge ut böcker och berätta sina historier. Har hon rent av själv en sådan bokdröm?

–Självklart. Det finns väl ingen journalist som inte har en halv roman på gång på en hårddisk, säger hon.

Lite om: Eva Bergengren

  • Ålder: 57 år.
  • Bor: Herting i Falkenberg.
  • Familj: Man och två vuxna döttrar
  • Bakgrund: Journalist på dagstidning sedan 1984.
  • Gör: Egenföretagare på heltid sedan 2014. Gör det mesta som har med kommunikation och skrivande att göra. Rör sig gärna i folkbildnings- och kulturhistoria-området. Utbildad lektör.
  • Om att vara lektör: ”Det är magi i berättandet, jag kan bli så gripen av historierna. Det är häftigt att följa med författarna på vägen, innan det är färdigt.”
  • Om att vara egenföretagare: ”Det är väldigt tufft, men det är skönt att vara sin egen chef.”
  • Motto: ”Sätt igång!”
ANNONS