Jan Olof nilssonKrönikör
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Hallänningar följer Jesus till Göteborg

Halland för 50 år sedan. 19-25/2 1972.

ANNONS
LocationHalland|

Sällan har det talats om Jesus så mycket som just nu, faktiskt långt bortom både kyrkor och söndagsskolor. Två hallänningar står honom extra nära den här veckan: välkände trubaduren Leif Axel från Sotared och därtill Eva Skanselid från Slöinge, som tagit ledigt från sina studier för att kunna följa i hans spår. Anledningen till ståhejet är den stora musikalen Jesus Christ Superstar som börjat sitt segertåg över världen.

I veckan har musikalen svensk premiär på Scandinavium i Göteborg, med halländskt deltagande i ensemblen alltså. Vi önskar Leif Axel och Eva lycka till i sina roller, för det här är något alldeles extra, något ingen kunnat tänka sig för bara några år sedan. Men så kom flower power, hippierörelsen, Jesusfolket och allt det där. Meningarna bland de kyrkligt sinnade är dock delade, och på sina håll går man i taket. Men även bibelförsäljningen går i taket, liksom skivförsäljningen. Vi förutspår redan nu att stjärnan Agneta Fältskog kommer att toppa Svensktoppen med paradnumret ”Vart skall min kärlek föra” inom en mycket snar framtid.

ANNONS

För andra året i rad tar Falkenbergs BTK hem SM-guldet i bordtennis. Inför den avgörande matchen mot Boo KFUM i Falkenbergs idrottshall har hemmafavoriterna satt sig i ett prekärt läge. Ja, egentligen borde man inte ens vara här. Som genom ett under lyckades man kvittera till 5-5 mot Mölndal i fredags, vilket var förutsättningen för att det över huvud taget skulle bli någon final. Nu är vinst är ett måste, och man måste vinna med hela 6-2, en till synes omöjlig uppgift, även med en världsmästare i laget. Men det går, det lyckas, och guldet stannar i Falkenberg. Hjältarnas namn stavas Stellan Bengtsson, Tommy Andersson och Anders Johansson, anförda av lagledaren Dick Torstensson.

Det är mycket Japan nu, såhär strax efter OS i Sapporo. Påpassligt då, att både Passgårds Bil i Björkäng och Packendorffs Bil i Ätran sett till att få hem ett för Sverige helt nytt japanskt bilmärke, nämligen Mazda. HN har provkört Mazda 1600, en linjeskön 4-dörrarsmodell med hela 104 hästar under huven och en acceleration från 0-100 på blott 13 sekunder. Pris: 18 200 kr. HN:s testkörare ger ett mycket gott betyg, inte minst åt defroster och värmesystem som anpassats efter nordiska förhållanden, och menar att tiden då japanska bilar blev halvt utskrattade nu är förbi en gång för alla. På motorcykelsidan har man, som bekant, redan tagit för sig av marknaden. Kanske blir en japansk bil i Sverige lika vanlig som en Volvo eller Saab så småningom.

ANNONS
ANNONS