Hallandsprofilernas husdjur: Jojje Jönsson

Skådespelaren Jojje Jönsson tillbringar mycket tid hemma i Glommen i coronatider. Där bor han i en väderkvarn tillsammans med sin fru, sina två söner, sin katt, två kaniner och sina ögonstenar: de sex hönorna.

ANNONS
|

Det finns tydliga favoriter hos familjemedlemmarna i väderkvarnen i Glommen. Sönerna Lucas och Alfred har en förkärlek till de två kaninerna Bosse och Barbro, katten Pippi Nana är döpt efter frun Matildas moster med polskt ursprung, men Jojje ”Dag-Otto” Jönssons hjärta tillhör de sex hönorna.

– Det är mysigt att höra dem gå och klucka. Gunn-Britt, Prinsessan Leia, Kärleksblom, Helena och två till vars namn jag har glömt bort, räknar Jojje Jönsson stolt upp. Jag hade en tupp också, men han fick stryka med för han var lite elak.

Jojje Jönsson har varit hönsägare i 20 år och beskriver sig som en riktig amatör i början.

ANNONS

– Jag satte in en glödlampa i hönshuset och lärde mig först senare att hönor inte kan sova med ljus. De sov inte på fjorton dagar. Efteråt hittade jag dem avtuppade i buskarna. Men nu vet jag ganska mycket om höns.

Jojje Jönssons och de två kaninerna Bosse och Barbro.
Jojje Jönssons och de två kaninerna Bosse och Barbro. Bild: Dick Gillberg

Räddar hönor från döden

En höna kan känna igen runt hundra olika ansikten. Hos hönsen i Glommen är Jojje Jönssons troligen det första på listan. När han skall mata dem brukar han klucka högt för att få dem att komma.

– De känner igen mig. De är roliga djur, som klockor. Så fort solen går ner avbryter de allt de håller på med och går in. Numera får de inte lov att vara ute eftersom flyttfåglarna passerar och sprider fågelinfluensa.

Jojje Jönsson berättar att han flera gånger har räddat hönor från äggcentraler.

– De som livnär sig på att sälja ägg använder bara hönorna när de är på topp. Sen byter de ut hela lotten och de gamla blir chicken nuggets. Men ibland kan man köpa de för en billig peng istället.

Hönsen som kommer från en äggcentral skiljer sig från Jojje Jönssons vanliga höns.

– Mina lägger dagligen ungefär tre ägg tillsammans och ruvar kollektivt varandras ägg. Äggcentralshönorna lägger ägg som maskiner, men har ingen ruvningsinstinkt kvar.

ANNONS

Han beskriver hönsen från äggcentraler som en bedrövlig syn.

– De har knappt fjädrar och jag vill nästan inte visa dem för folk. Då skulle de tro att jag höll på med djurmisshandel. Men det dröjer bara några veckor, så blir de så vackra som de ska vara. Det känns riktigt bra.

I Hallands Nyheters artikelserie ”Hallandsprofilernas husdjur” kommer vi i ett antal artiklar besöka halländska bekanta ansikten och hälsa på deras djurvänner.

ANNONS