Hallandsprofilernas husdjur: Annika Andersson Korenado

För den julkalenderaktuella skådespelaren Annika Andersson Korenado finns inga alternativ - hon är en kattkvinna ut i fingerspetsarna. I det julsmyckade huset i Falkenberg fick vi träffa hennes två majestätiska fyrbenta familjemedlemmar Kurre och Wayne.

ANNONS
|

– Det är äkta kärlek man får från katter. Om de väljer en, så väljer de en. Man kan inte fjäska sig till tillgivenhet. Särskilt inte hos mina.

Katten Kurre är en sjuttonårig blandras på helig birma och Wayne är en fyraårig bengal. Hur man vinner just deras kärlek är genom en lång och trogen tjänst, förklarar Annika Andersson Korenado.

– Jag har haft katter ända sedan jag var liten. Min man säger att jag bara blir mer och mer kattmänniska med åren. Jag slutar nog som en ”crazy cat lady”.

Hon uppskattar självständigheten i katters beteende och att det inte behövs planering kring dem. Katterna i familjen går och kommer som de vill genom en kattlucka i dörren och de klarar sig i flera veckor på egen hand om familjen reser bort.

ANNONS
Annika Andersson Konrenado med katten Kurre.
Annika Andersson Konrenado med katten Kurre. Bild: Dick Gillberg

Räddade sin brors liv

Namnet Kurre är ett arv från maken Tomas bardomskatt. Namnet Wayne har sonen Wilfred fått bestämma, som under en period var helt tagen av fotbollsspelaren Wayne Rooney. Bengalen verkar förutom namnet även ha ärvt fotbollsspelarens aktiva egenskaper. En energi som kan ha räddat livet på kattbrodern.

– Kurre var väldigt sjuk. Vi trodde inte att han hade lång tid kvar, så vi skaffade Wayne. Som kattunge ville Wayne jämt leka med Kurre, som ansåg det under sin värdighet. Han fick hela tiden springa iväg, så han fick motion och överlevde.

Bengalkatter är kända för sin höga fysiska aktivitet och sitt majestätiska yttre.

– Det sägs att det är som att klappa en leopard att klappa en bengal. Och de ser nästan retuscherade ut. Wayne är verkligen snygg, brukar jag säga.

Om Wayne har fått utseendet och fysiken av de två, så har Kurre fått lugnet och det sociala. Honom kan man bära runt på bäst man vill och han sover helst på någon om natten. Men någon broderlig kärlek katterna emellan finns inte direkt än.

– Wayne är väldigt förtjust i Kurre, men det är inte direkt en besvarad kärlek. Men vi har inte gett upp hoppet. Ibland är det så att de som man har svårast med till en början blir de som kommer en allra närmast i slutändan.

ANNONS

I Hallands Nyheters artikelserie ”Hallandsprofilernas husdjur” kommer vi i ett antal artiklar besöka halländska bekanta ansikten och hälsa på deras djurvänner.

ANNONS