Jan Olof Nilsson.
Jan Olof Nilsson. Bild: Ola Folkesson

Halland för 50 år sedan 27/2 – 5/3 1971

Populära dansstället Club Herman i Falkenberg ser ut att kunna återuppstå efter den förödande branden i augusti 1969.

ANNONS
|

Förra ägarna, familjen Rosén, har utarbetat långt gående planer för den så kallade Hansagårds-kolonin och kommunstyrelsens arbetsutskott har gett klartecken. Hela 260 sittande gäster, ett större nedsänkt dansgolv samt en avskild pub ingår i konceptet. Nu väntar man bara på besked från byggnadsnämnden, vilket i och för sig inte alltid är så bara i sammanhang som dessa, särskilt inte som ärendet överklagats och den pågående SACO-konflikten komplicerar och försenar såväl statlig som kommunal förvaltning över hela landet. Öppningsdatum för nya Club Herman är satt till den 1 april. Känns lite optimistiskt, om ni frågar oss.

Vi är inte bortskämda med halländsk medverkan i Hylands Hörna, televisionens slagskepp som hållit oss fångna vid apparaterna år efter år och lördagskväll efter lördagskväll. Men nu gör hon entré i både rutan och hörnan, Halmstadflickan med gitarren och den gudomliga rösten. Vi syftar på blott 15-åriga Lena Andersson som framför två nummer som tar andan ur publiken – dels den gamla engelska folksången ”Scarborough Fair” och därefter ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång”, ursprungligen en låt av amerikanska Buffy Sainte Marie, nu med nyskriven svensk text av Stickan Andersson och framförd som aldrig förr.

ANNONS

”Hennes röst hör till Sveriges bästa”, konstaterar HN efter framträdandet. Och som av en händelse utkommer debutskivan redan måndagen efter TV-framträdandet. På Stickan Anderssons Polar, förstås. Ni kan nog räkna med Svensktoppen, det gör i alla fall vi.

Dramatiken blir stor när danska fiskebåten FN 174 av Laesö plötsligt exploderar och går till botten i Falkenbergs hamn. Smällen hörs över hela staden och undran är förstås stor innan man hunnit lokalisera olycksplatsen. När polis och brandkår väl är på plats möts de av stor förödelse. Styrhytten har slitits loss från resten av båten och fastnat på en intilliggande fiskebåt. Bråte ligger och flyter lite varstans eller ligger uppslängt på kajen medan merparten av båten alltså sjunkit i hamnbassängen. Även den närmast intilliggande båten har förvandlats till kaffeved även om besättningen lyckats hålla den flytande. Skepparen på den sjunkna båten har förts till lasarettet med brännskador medan hans bror, som låg och vilade i en främre koj när explosionen inträffade, mirakulöst nog undkommit utan skador. Olyckan tros ha orsakats av en gasläcka.

ANNONS