Jan Olof nilssonKrönikör
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Halland för 50 år sedan 17 – 23/4 1971

Inte ens ett gammalt hederligt yrke som dynamitardens undkommer utvecklingen och den moderna tidens alla nymodigheter.

ANNONS
|

Således kan polisen konstatera att man vid helgens båda kassaskåpskupper mot Lastbilscentralen och Bildepoten i Varberg använt sig av riktigt rejäla vinkelslipar istället för, som brukligt, sprängmedel. ”Det är en relativt ny metod i vårt område”, heter det i ett uttalande från polisens talesman. Men enkelt och smidigt att bara koppla in sig i närmaste eluttag, förstås.

Nere i residensstaden får samtidigt unga fröken Lena Andersson, nyss fyllda 16, ett högst oväntat samtal från självaste Ulf Elfving, som efter ett kort utbyte av hälsningsfraser, artigheter och eventuellt några förfrågningar om väder, vind och barometertrycket i Halmstadområdet, kan meddela att den halländska sångerskan sensationellt gått direkt upp på första plats på Svensktoppen. Aldrig förr har en så ung och tidigare helt okänd sångerska slagit till så med en gång, heter det. Och låten ifråga är förstås ”Är det konstigt att man längtar”(bort nån gång). På andra plats finner vi för övrigt Anita Lindblom med ”En dans på rosor.”

ANNONS

Trots att vi bara skriver april har Nöjsparken i Varberg nu mer eller mindre spikat sommarsäsongens program. Branschen jobbar förstås med lång framförhållning, så det är kanske inte så konstigt att man inte hunnit boka stjärnskottet och svensktoppsettan Lena Andersson, men det kommer nog. Bland de bokade artister som skall underhålla varbergare och badgäster noterar vi istället storheter som exempelvis Thore Skogman, Peter Holm, Björn Skifs, Tommy Körberg, Jan Sparring, Bosse Parnevik, Robertino, Lasse Berghagen, Sylvia Wrethammar, Lill Babs samt inte minst (men kortast) Televinken! Om den sistnämnda har med sig sin partner, Anita, är oklart i skrivande stund. Och nej, ”Manolito” (Henry Darrow) från tv-serien High Chaparral kommer inte heller denna sommar. Som bekant väckte ”Manolito” viss uppmärksamhet när han nobbade Varberg i fjol.

I Falkenberg ligger man däremot lågt med bokningarna inför sommaren. Beslutet att lägga ned, eller åtminstone pausa, den så kallade ”Idrottsmässan” kommer som en chock för många. ”Mässan”, som egentligen är en stor folkfest i veckorna tre, har länge varit Falkenbergs stora triumfkort i kampen om badgästernas gunst, men nu förklarar idrottsalliansen som drivit den att intresset minskat samtidigt som artisternas gager ökat, och att man därför helt enkelt inte får det att gå ihop längre. Någon enstaka festkväll kan det bli, men inte mer.

ANNONS
ANNONS