Jan Olof nilssonKrönikör
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Falkenbergs bebisar skall födas i Varberg

Halland för 50 år sedan 31/7 – 6/8 1971

ANNONS

Samtidigt som världens ögon är riktade mot rymden, Apollo 15 och den senaste dramatiska månlandningen får Halland, eller mer exakt Slöinge, besök från ovan, då en Västtysk luftballong dimper ner i trakterna av Berte Qvarn. Västtyska luftballonger dimper inte ner hur som haver eller när som helst, inte ens i Slöinge, så det dröjer inte länge innan hundratals nyfikna åskådare samlats vid nedslagsplatsen. Och för att spä på dramatiken kan meddelas att det faktiskt är en smått historisk händelse som inträffat. Senast en luftballong korsade Kattegatt var nämligen så länge sedan som 1913. Ballongfararna, Alfred Schultz och Paul Juncker, som representerar Allgau Ballongklubb i Sonthofen, Bayern, förklarar glädjestrålande för HN att man försökt genomföra bedriften under tre års tid utan att lyckas. Tills nu, alltså! Exakt varför detta var viktigt är oklart i skrivande stund, men då det som vanligt råder nyhetstorka såhär års kan redaktionen inte vara annat än tacksam gentemot alla tappra västtyskar som vågar åka luftballong från Grenå till Slöinge.

ANNONS

Det kommer måhända inte helt oväntat, men upprördheten och besvikelsen är ändå stor när Landstingets förvaltningsutskott i veckan meddelar att man inte kommer att anslå medel åt Falkenbergs BB längre fram än till och med mars nästa år, då BB-avdelningen på det nya storsjukhuset i Varberg kommer att vara igång. Inom en inte alltför avlägsen framtid skall alltså alla barn från Falkenbergstrakten tvingas bli födda i Varberg. Sug på den, liksom… Lokalpolitiker, blivande föräldrar, Roffe i trappen – alla värnar de sitt BB. Och lasarettet som sådant, förstås. För många befarar att det inte kommer att stanna vid detta, utan att hela Falkenbergs lasarett är hotat. Sista ordet är nog inte sagt i den här frågan, så vi lär få anledning att återkomma.

Vidare kan vi berätta att Ungdomens Nykterhetsförbund genomfört en omfattande kontroll av mellanölsförsäljningen i Varberg och då kunnat konstatera att 15 av stadens butiker sålt mellanöl till föreningens utsända kontrollanter, samtliga i 14-15-årsåldern. Inte heller kemikaliehandlarna sägs ha reagerat när man kommit in för att köpa substanser som brukar användas vid sniffning.

Avslutningsvis tvingas vi meddela att Hallands regemente, I16, och infanteriets kadettskola drabbats av en tragisk olycka, då en jättelik pansarkanonvagn med 10 mans besättning vält i kuperad terräng under övningar på Nyårsåsen strax norr om Halmstad. Flera av dem sägs ha hunnit hoppa av pansarvagnen innan den välte, men två unga kadetter uppges ha hamnat i kläm och omkommit. Ytterligare tre har förts till sjukhus med chockskador.

ANNONS
ANNONS