Falkenbergare upptäcker tågluffandet

Halland för 50 år sedan. 9-15/7 1972.

ANNONS
LocationHalland|

Efter en tids förhandlingar står det nu klart att Åhléns AB övertar Pellyfabrikens lokaler vid Klockaregatan i Falkenberg. Åhléns har nyligen köpt och utvecklat Wessels stormarknader och det antas nu allmänt att det blir något liknande i Falkenberg. Samtidigt kommer Pelly att bygga en helt ny fabrik ute på Smedjeholm. Direktör Per Göransson förklarar att företaget kommer att satsa ytterligare på den internationella marknaden och att han räknar med att alla anställda följer med till den nya högrationella Pellyfabriken. Sannolikt kommer det även att bli tal om nyanställningar. Att industrier lämnar städernas centrumområden till förmån för nyetablerade industriområden blir allt vanligare. Falkenberg utgör inget undantag i det sammanhanget. Det var ju inte så länge sedan Läderfabriken tog samma väg som Pelly, och Falkens Bryggeri fokuserar, som bekant, numera på sin stora anläggning ute på Ågårdsområdet.

ANNONS

Efter förra veckans officiella stängning av Falkenbergs BB blir det så dags att plocka ner skylten rent bokstavligt. Det blir maskinmästare John Arvidsson som får det tvivelaktiga nöjet att gå loss med skiftnyckeln, allt för att inga blivande mödrar skall komma släntrande in på gamla BB i tron att det går att föda barn hur som helst här i Falkenberg. Ändå är det precis vad som händer, då fru Gunn-Britt Ericsson med make sladdar in i sista stund och blir lyckliga föräldrar till en liten flicka. ”Det blev en störtförlossning. Allt var över efter en knapp timma från första värken. Vad som hänt om vi tvingats åka till Varbergs BB vill jag helst inte tänka på. Förmodligen hade barnet varit fött när vi passerat Skogstorp”, säger fru Ericsson, som alltså inte bara blir Falkenbergs BB:s allra sista barnaföderska, utan även den första att bevisa att beslutet att lägga ned var felaktigt – trots herrar makthavares påståenden om motsatsen.

Viveka, Anders, Lena, Herman och Hans-Göran. Ja, där har ni namnen på några av de Falkenbergsungdomar som just tagit del av det nyaste, hippaste och hetaste äventyr man kan uppleva i nådens år 1972. Vi talar om den totala friheten, flykten undan vuxenvärlden och kraven. Och så alla dessa möten med likasinnade, oliksinnade, kända och mindre kända kulturer och sedvänjor. Allt för ynka 350 kr. Mer än så kostar inte det rykande färska interrailkortet, tågluffarkortet som öppnar en värld av möjligheter. Men skynda på, för det här är tänkt att vara något tillfälligt. Fast det är klart, blir det succé så... Ett litet krux bara: man måste vara under 21 år för att kunna resa på interrailkortet, och det är ju väldigt få av oss längre.

ANNONS
ANNONS