Enkelt laga hål? Johan Hagman: ”Jag brukar tala om 33 steg”

Tandläkare Johan Hagman menar att tandläkeriet i Sverige behöver en uppdatering. Framför allt när det gäller att laga hål.
– Nytt material behöver en ny teknik, säger han.

ANNONS
|

I ett pittoreskt äldre hus i trä i Varbergs stadskärna ligger Hagmans Tandvård. Inne på mottagningen är det tyst, de sista patienterna för dan är snart klara.

Kvar är dock privattandläkare Johan Hagman som har tilldelats Praktikertjänsts utmärkelse Guldhjärtat 2020 i kategorin kvalitet. I motiveringen står det att Johan Hagman bidragit till att modernisera komposittekniken i den svenska tandvården.

Johan Hagman.
Johan Hagman. Bild: Dick Gillberg

Johan med vit rock och speciella förstoringsglasögon hängandes runt halsen är mycket glad över erkännandet. Han menar att tandläkeriet i Sverige behöver en uppdatering.

– När amalgamet byttes ut mot komposit fortsatte tandläkarna att arbeta som tidigare. Men för att lagningarna med det nya materialet ska hålla åtminstone hälften så länge som amalgam krävs en ny mer avancerad teknik, säger han.

ANNONS

Erfarenheterna har han med sig från sin tid i England.

– Tandvården i Sverige är i världsklass, i genomsnitt, men det där lite extra saknas. I England är tandvården oftast mycket sämre, men för dem som har råd finns fantastiskt duktiga tandläkare, säger han.

Privattandläkare Johan Hagman.
Privattandläkare Johan Hagman. Bild: Dick Gillberg

Under tolv år har Johan arbetat på en praktik i en by strax utanför London.

– Man får lite andra perspektiv när man kommer utanför Sverige, och inser att allt Sverige gör inte är bäst. Eftersom jag bodde nära var det lätt att åka in till London och lyssna på föredrag från världens främsta experter. Få av dem besöker ett litet land som Sverige.

Kunskaperna har Johan tagit med sig till Sverige - och Varberg.

– Från början hade jag tänkt vara i England ett kort tag, jag värvade Lina som var en vän sedan tidigare till praktiken jag arbetade på och sedan blev vi ett par. Men vi ville att våra barn skulle växa upp i Sverige så efter att jag varit i England i tolv år flyttade vi hem när de skulle börja skolan. En praktik var till salu i Varberg. Det är den vi har nu.

På Hagmans Tandvård arbetar Johan och hans fru Lina samt Helen Sjödin som tandläkare.

ANNONS

Förutom att behandla patienter ordnar Johan utbildningar i konsten att laga hål i tänderna på rätt sätt. Tandläkare från hela Skandinavien kommer till hans föreläsningar som ofta hålls på Stadshotellet i Varberg. Från början bjöd han in internationella experter, men numera håller han oftast i föreläsningarna själv. Förra året hade han sammanlagt tusen deltagare, men i år blir det färre på grund av coronan.

– För att lagningarna med komposit ska hålla länge behövs en mycket mer omsorgsfull teknik. Jag brukar tala om 33 steg, säger Johan som förutom sina speciella ”förstoringsglasögon” runt halsen också har ett mobilt dentalmikroskop med lampa till sin hjälp i behandlingsrummet.

– Jag vill ge mina patienter den bästa vården.

Guldhjärtat - praktikertjänst pris för bättre vård.
Guldhjärtat - praktikertjänst pris för bättre vård. Bild: Dick Gillberg

Johan är uppvuxen i en tandläkarfamilj i Borås, pappan Calle var tandläkare och mamma Ann-Sofie tandsköterska, men att han själv skulle bli tandläkare var inte självklart.

– Innan jag började på tandläkarhögskolan, läste jag till mjukvaruutvecklare men datorer var inget för mig. Det var för tråkigt att bara sitta framför en skärm. Pappa tyckte jag skulle ge tandläkaryrket en chans.

Redan när Johan läste den inledande medicindelen var han fast.

– De första åren läser vi samma ämnen som läkarstuderande, och jag blev helt fascinerad av den medicinska vetenskapen.

ANNONS

Johan ångrar inte sitt val.

– Tandläkaryrket består av tre viktiga delar: vetenskap, hantverk och att man måste vara social. Jag tycker att jag har hamnat rätt

Johan Hagman
Johan Hagman Bild: Dick Gillberg

Lite om: Johan Hagman

Ålder: 46 år

Bor: Åsa

Familj: Gift med Lina, som också är tandläkare och delägare i praktiken, samt tre barn, Hugo, Oscar och Ebba

Intresse: Fotboll, både Johan och Lina är ”Åsacupsgeneraler” och han själv har också varit tränare för Åsa IF P05 i åtta år. Alla tre barnen spelar fotboll, samt innebandy på vinter.

Om Praktikertjänst: I Praktikertjänst som drivs producentkooperativt, ingår Praktikertjänst Tandvård som har 1 100 verksamhetsansvariga tandläkare, tandtekniker och tandhygienister.

ANNONS