Bonuspappan Martin firar 50 år med bröllop

Att livet kan ta en oväntad vändning vet HN:s nöjesreporter Martin Erlandsson. Ett pling i dejtingappen Tinder 2015 ledde till fyra bonusbarn och i morgon gifter han sig med Maria. ”Fantastiskt! Det hade jag aldrig räknat med,” säger han.

ANNONS

Martin känns nog igen av många HN-läsare. Sedan sommaren 1996 har han skrivit tusentals artiklar om kultur/nöje, sport och annat som händer i Varberg. Dessutom syns och hörs han och blivande hustrun Maria genom sin podcast Bonuspappan & Plusmamman.

– Maria har en turbo jag gillar, det händer saker nästan hela tiden. Hon är smart, rolig, kreativ och den mest omtänksamma jag har mött. Och hon är aldrig rädd för att testa nya saker.

Tinder testade Maria bara i ett enda dygn, övertalad av yngsta dotterns barnvakt. Den 20 december 2015 "matchade" hon med Martin, som skrev ”Hallå där Maria. Kul att vi matchade. Såg att vi hade några gemensamma facebookvänner.”

ANNONS

Kanske inte så överromantiskt, men konversationen flöt på och Martin lät sig inte skrämmas när en lagom skeptisk Maria direkt skrev att hon hade fyra barn med två pappor.

Göteborgaren Martin och hans blivande fru Maria (från Skogstorp) håller sedan de gick i mellanstadiet på olika fotbollslag. De har sett Gnaget (AIK) och Blåvitt (IFK) mötas sju gånger och vinna tre gånger vardera. En match blev oavgjord och måskillnaden är helt jämn: 10–10.
Göteborgaren Martin och hans blivande fru Maria (från Skogstorp) håller sedan de gick i mellanstadiet på olika fotbollslag. De har sett Gnaget (AIK) och Blåvitt (IFK) mötas sju gånger och vinna tre gånger vardera. En match blev oavgjord och måskillnaden är helt jämn: 10–10. Bild: Privat

Efter en vecka nappade hon på Martins lite ovanliga förslag på en träningsdejt och intresset ökade. På nyårsnatten under fyrverkerier vid fästningen fick barnen se dem kyssas.

Redan efter ett halvår skaffade Martin en större bil med två extrasäten och paret flyttade ihop i ett radhus där barnen bor varannan vecka.

– Jag är tacksam för att barnen har släppt in mig i familjen och accepterat mig som en vuxen person som vill hjälpa dem. Jag och Maria har valt att dela på allt ansvar, praktiskt, känslomässigt och ekonomiskt och ofta känner jag mig som en förälder även om jag inte är deras pappa.

Sommaren 2017 drog podden Bonuspappan & Plusmamman igång.

– Vi har gjort 150 avsnitt där vi har diskuterat olika problem i vardagen för en bonusfamilj och tänkbara lösningar. Vi har lärt oss mycket på att ha olika musiker, skådisar, idrottare, psykologer, företagare och föreläsare som gäster. Nästan lite som terapi faktiskt.

De första tre åren ihop var Martin och Maria ”lite fööör lyckliga”, som de uttrycker det, och gick upp i vikt av allt mys. På Instagram har man kunnat följa hur de inför bröllopet har tränat hårt och lagt om kosten.

ANNONS

Disciplinen gav resultat och på 30 veckor har Maria gått ner från 92 till 59 kilo och Martin från 82 till 67 kilo.

Martin och Maria. På söndag den 1 september blir Maria fru Erlandsson.
Martin och Maria. På söndag den 1 september blir Maria fru Erlandsson. Bild: Jesper Jäger-Ärlestad

På bröllopet på Svineriet i Tångaberg den 1 september är Maria klädd i den brudklänning hon beställde tidigt som motivation. 120 gäster är inbjudna, och efter midnatt bärs födelsedagstårtan fram, för Martin fyller nämligen 50 år den 2 september.

– Men bröllopet är det viktiga. Maria är mitt livs kärlek.

Martin växte upp i Göteborg och Kullavik, ett stenkast in i Halland och Kungsbacka kommun. Föräldrarna var idrottslärare och lillebrorsan blev ingenjör.

I gymnasiet gick Martin naturvetenskaplig linje och året före den då obligatoriska militärtjänstgöringen arbetade han på bandet på Volvo och som vårdbiträde på Vasa sjukhus i Göteborg.

– Jag gillade att prata med patienterna och hörde hellre deras livshistorier än att städa och diska.

I dag är Martin glad att han inte kom in på läkarlinjen och istället hamnade på journalisthögskolan i Sundsvall.

– Ihop med en barndomskompis hade jag skrivit en rolig dagbok under en billuffarsommar i Europa och krångligt formulerade brev när vi låg i lumpen, så att leka med språket var en drivkraft.

I Sundvall blev det också fortsatt studentspexande och trummande i studentorkestern och en jazzkvartett som uppstår en gång om året.

ANNONS

Efter examen 1994 och ett år som vikarie på TT (Tidningarnas Telegrambyrå), där Martin hade gjort sin praktik, hamnade den då 25-årige göteborgaren i huvudstaden.

– Det var svårt att få jobb i Stockholm. Jag gjorde enstaka inhopp på TT och minns särskilt en intervju med Astrid Lindgren när första Pippi-boken fyllde 50 år.

Våren 1996 fick Martin ett vikariat på TT i Malmö efter att först ha värmt upp som skidlärare i alperna under tre månader, på skidskolan som den då okände Hermann Maiers föräldrar drev i Flachau. Därefter blev det vikariat på HN, en ny vända på TT i Malmö och slutligen en fast tjänst på HN-sporten hösten 1997.

– Jag flyttade in i en tvåa på Sörse, som jag bodde i 18 år. Jag trivdes jättebra där och vi har det utmärkt på Håsten nu. Synd att de områdena verkar ha ett skamfilat rykte.

I dag är Martin nöjesreporter, och älskar sitt uppdrag. På fritiden lirar han innebandy och trummor i två jazzband.

– Den musikaliska friheten lockar mig. Improvisationerna gör att en låt aldrig blir likadan, och så svänger 50/60-talsjazzen på ett sätt som gör att jag inte kan sitta still. Men jag lyssnar på rock och pop också, gärna Håkan Hellström.

ANNONS

– På bröllopet ska vi dansa till Håkans ballad "Valborg" trots att den innehåller textraden "Änglarna har fått pisk", säger IFK:aren Martin, medan hans AIK-älskande fästmö ler brett.

När hans blivande fru Maria klarade att gå ner 30 kilo på 30 veckor inför bröllopet hängde Martin Erlandsson med på träningarna och började äta nyttigare. Resultatet blev att han gick ner från 82 till 67 kilo.
När hans blivande fru Maria klarade att gå ner 30 kilo på 30 veckor inför bröllopet hängde Martin Erlandsson med på träningarna och började äta nyttigare. Resultatet blev att han gick ner från 82 till 67 kilo. Bild: Maria Åkesson

Lite om: Marin Erlandsson

• Fyller: 50 år den 2 september. Föddes på sin mormors 55-årsdag. Gifter sig i morgon den 1 september.

• Bor: På Håsten i Varberg. Uppvuxen i Göteborg och Kullavik i norra Halland.

• Familj: Blivande hustrun Maria och fyra bonusbarn.

• Gör: Nöjesreporter på HN, där han blev anställd 1997.

• Intressen: Jazz, film/tv, revy/standup, sport och träning. Har gjort 150 avsnitt av familjepodden Bonuspappan & Plusmamman, som finns på alla vanliga plattformar, samt HN-webben, Facebook och Instagram.

ANNONS