Bertil Hallin är Lasse Didings trogna följeslagare

Otaliga spaltmeter har skrivits om den kommunistiska hotellentreprenören och varbergsprofilen Lasse Diding. En som sällan nämns i rubrikerna är den strävhåriga taxen Bertil Hallin, som under sexton år varit en trogen följeslagare till kulturpersonligheten.

ANNONS
|

– Han kom till oss samma dag som min pappa dog och fick ärva hans namn. Han är en gammal man och har mycket att berätta.

Bertil Hallin firar 16 år den 18 december. Sin första tio år tillbringade han som vakthund från fönstret i Jan Myrdals bibliotek.

– Han skällde jämt på förbipasserande, särskilt på svarta hundar. Jag tror han måste haft en obehaglig barndomsupplevelse, berättar Lasse Diding.

I huset på Snidaregatan bodde han tillsammans med hussarna Lasse Diding och sonen Albin Hallin, samt matte Elisabeth Hallin. Där bodde även de nyligen bortgångna Jan Myrdal och katten Sushi.

– Sushi låg alltid på skrivbordet och såg på när Jan skrev. Bertil Hallin tyckte faktiskt direkt illa om Sushi. Men de lärde ju sig så småningom att samexistera, som man får göra ibland.

ANNONS

Detsamma kan man säga om deras hussar. Lasse Didings och Jan Myrdals välkända hatkärlek satte också prägel på Myrdals något kyliga inställning till taxen Bertil Hallin. Katten Sushi blev 22 år gammal och gick bort bara månader innan skriftställaren själv.

Bertil Hallin firar 16 år den 18 december. - Han har mycket att berätta om i äldre dagar, säger Lasse Diding.
Bertil Hallin firar 16 år den 18 december. - Han har mycket att berätta om i äldre dagar, säger Lasse Diding. Bild: Annika Karlbom

Tog separationen bra

Idag är Lasse Diding separerad och Bertil Hallin bor på Södergatan hos sin matte.

– Vi har delad vårdnad, men jag är där och hälsar på honom nästan var dag. Jag brukar gå dit för att hjälpa till med att borsta hans tänder.

Bertil Hallin tog separationen bra, men tyr sig mest till sin matte.

– Han håller efter Elisabeth och blir förbannad om han inte ser henne. Han kan nog uppfattas som barsk och förbannad av andra. Han brusar upp väldigt lätt. Jag tycker att han är snäll och vänlig, men allt är ju relativt. När man är bästa kompisar tänker man ju bara fint om varandra.

Lasse Diding hade en tax som liten, som han tyckte mycket om. Men Bertil Hallin har en alldeles särskild plats i Lasse Didings hjärta, som är kluven till om det blir någon mer hund i framtiden.

– Bertil Hallin kommer att gå bort inom en snar framtid, nu är han skraltig och döv. Han har betytt mycket för mig, Albin och Elisabeth. Jag har nog betytt mycket för honom också. Han har en alldeles särskild empatisk förmåga. När jag är ledsen trycker han sig mot magen där han vet att det gör som allra mest ont.

ANNONS

I Hallands Nyheters artikelserie ”Hallandsprofilernas husdjur” kommer vi i ett antal artiklar besöka halländska bekanta ansikten och hälsa på deras djurvänner.

ANNONS