Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vimil - ett stöd för dem som mist någon

Trots den oerhörda sorgen att mista en anhörig, så går livet vidare. Vimils huvuduppgift är att stötta de efterlevande som mist någon mitt i livet. Föreningen har i dag cirka 450 medlemmar över hela landet.
I juli 1999, drygt ett år efter Stigs död, läste Marita tidningen Amelia och fick syn på ett reportage om föreningen Vimil.

- Det var precis vad jag behövde. Synd att jag inte fick information om föreningen tidigare. Jag skulle vilja haft Vimil och komma i kontakt med andra som varit i samma situation i ett mycket tidigare skede.

Hösten -99 träffade Marita för första gången andra Vimil-medlemmar.

- Vi var sju sargade själar som träffades i Kungsbacka. Vilken befrielse det var att få prata med människor som varit med om samma sak som jag själv och som dessutom vet hur det är och hur det känns att mista en familjemedlem.

Vimil är ett nätverk med fyra undergrupper: Vi som mist livskamrat, vi som mist äldre barn, vi som mist yngre barn samt gruppen med dem som mist föräldrar-syskon-vänner.

- Vimil försöker ge möjlighet att gå vidare i livet, skapa nya relationer och nätverk. Ge styrka och kraft, positiv erfarenhet, kunskap och gemenskap.

Sorgen kan se olika ut beroende på vem man mist. Just därför finns det olika grupper i Vimil.

Marita är medlemsansvarig för Vimil i väst. En av hennes uppgifter är att förmedla personliga skräddarsydda kontakter mellan medlemmarna.

Att tala med människor i samma situation är läkande.

Varje sommar anordnas läger i Alingsås. På vintern åker flera av medlemmarna på en gemensam skidresa till Branäs. Däremellan är det möten, föreläsningar och utflykter.

Många nya kontakter knyts och genom Vimil är det lätt att känna närhet och gemenskap med varandra.

- Livet går vidare, man anpassar sig, säger Marita.

- Det svarta hålet är inte farligt längre. Jag vet att jag kommer upp ur det. Och nästa gång trillar jag kanske inte lika djupt.

75 procent av dem som är med i Vimil är kvinnor.

FOTNOT: Adressen till föreningens hemsida är: www.vimil.nu