Vigselceremoni med robotpräst

Hur gör två datautvecklare från varsin världsdel när de gifter sig i en tredje världsdel och släkt och vänner är kvar hemma? Svar: skruvar ihop en robot som både får vara vigselförrättare och diskjockey medan resten hänger med via Skype!

ANNONS
|

För några år sedan träffades Martin Cooney och Erina Okamoto på ett datalaboratorium i Osaka i Japan där de arbetade på varsin avdelning. Han kommer från Kanada. Hon är född och uppväxt i Japan. Någon såg till att presentera dem för varandra och de blev jättekära.

Martin stannade kvar i Japan i ytterligare några år fram till dess han erbjöds en tjänst som lärare på Högskolan i Halmstad. Det är två år sedan. Under tiden har Erina pendlat lite mellan Japan och Halmstad.

För en tid sedan gifte de sig i Japan, men eftersom Erina trivs bra i Sverige och man enligt japansk tradition brukar ha två vigsel- ceremonier – en borgerlig och en som är mer traditionell – ville de ha en sådan här.

ANNONS

Att hitta en lämplig lokal var det enkla. Paret är mycket förtjusta i Tjolöholms slott och tyckte att den vackra byggnaden skulle bli en perfekt inramning för deras stora dag. Sen körde det ihop sig. Möjligen beroende på lite språkförbistringar.

–Jag tror att myndigheterna trodde vi skulle gifta oss en gång till, men så var det ju inte, säger Martin och ler. Vi ville ju bara ha en slags välsignelseceremoni.

När varken kyrkliga eller borgerliga officianter kunde ställa upp kom Martin och Erina på en egen lösning: de konstruerade en robot som skulle sköta formaliteterna.

Sagt och gjort. De tog lite olika komponenter, köpte nån grej här, lånade en annan där, fixade, trixade och kopplade slutligen ihop en figur – för övrigt klädd i mörk kavaj – som hade alla egenskaper de önskade. Han pratade japanska och engelska och spelade bröllopsmarsch.

–Mendelssohns, tillägger Martin.

Den 19 december – på Erinas 30-årsdag – firade de sin kärlek på tu man hand med den egna roboten och en inhyrd fotograf som enda närvarande vittnen.

I Japan och Kanada var samtidigt familj, släkt och vänner uppkopplade via Skype och kunde hela tiden följa brudparets finstämda ögonblick i det vackert julpyntade slottet.

Åter i vardagen fortsätter Marin jobba på Högskolan, medan Erina har möjlighet att sköta delar av sitt jobb på distans.

ANNONS

–Nu hoppas vi bara att all pappersformaliteter blir klara så jag kan flytta hit permanent, säger hon.

Originellt. När paret inte lyckades hitta en vigselförrättare som kunde hjälpa dem tillverkade de en egen – en robot.

Ålder: 30 respektive 35 år.

Bor: Lägenhet på Frennarp i Halmstad.

Gör: Erina jobbar som datoringenjör för Panasonic i Nara, Japan. Martin undervisar på Högskolan och jobbar samtidigt med ett projekt om att använda robotar som trygghetsresurs för äldre.

ANNONS