Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

”Vi tänkte, levde, andades foto”

Grattis! Miranda Rendahl, Varberg, som fyller 20 år på fredag.

Hur ska du fira födelse­dagen?

– Det blir lite uppdelat. Familj och släkt på själva dagen och sedan kompisarna dagarna innan och efter. Ingenting stort och märkvärdigt, vi håller oss hemma.

Önskar du dig något särskilt?

– Jag är väldigt intresserad av foto, alldeles särskilt modefoto. Så det vore kul att få en fotobok av min favorit Tim Walker. Eftersom jag har blivit av med min mobiltelefon tar jag gärna emot lite pengar så jag kan skaffa en ny...den jag har nu är antik.

Vad är det bästa och sämsta med att fylla 20?

– Det skönt att lämna tonåren. Att vara vuxen, fri att göra som man vill, följa sina drömmar. Det är klart att friheten är ett ansvar också, inte minst för ekonomin. När man gick i skolan behövde man ju inte tänka så mycket på sånt.

Vad har du hunnit med i livet hittills?

– Jag har tagit studenten på medieprogrammet. Två veckor efter det gav jag mig iväg till Nya Zeeland för att gå på fotoskola: South Seas Film and Television School. Det var pirrigt. Jag kände ingen och är en ganska blyg person. Ett år var jag borta.

Hur var det?

– Det var tufft men jätteroligt och lärorikt. I början längtade jag hem, särskilt som vi bodde fyra personer i en pytteliten lägenhet. Man kunde aldrig stänga dörren om sig och det var kackerlackor i köket. Men så småningom blev vi helt uppslukade av arbete. Vi tänkte, levde, andades foto. Jag är stolt över mig själv att jag klarade det!

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag vill ju helst fortsätta med modefotograferandet. Men det är en tuff bransch. Ett bra sätt att börja är att få jobba som assistent åt en etablerad fotograf, så det blir väl att skicka runt sitt CV. Och antagligen måste jag flytta på mig till Stockholm. Det är där det händer. Min plan B är att bli journalist eller psykolog.

Vad gör du på fritiden?

– Förut höll jag på mycket med hästar. Men nu blir det mest att jag hänger med kompisar och min pojkvän Alexander som jag träffade på Nya Zeeland. Skulle vilja börja träna, men det kostar pengar...

Vilka är dina bästa/sämsta egenskaper?

– Hmmm. Det jag gillar hos mig är att jag är ambitiös, envis och omtänksam. Å andra sidan kan jag bli lite väl ambitiös och kan vara väldigt envis. Sen är jag blyg, men det jobbar jag på...

Vad är viktigast i livet?

– Kanske är det inte ett så värst originellt svar men familj och vänner är absolut viktigast för mig. Att vara lycklig – och det handlar inte främst om prylar (nåja, lite kläder då) och hög lön. Mer att få syssla med det man vill.

Vad gör du om tio år?

– Då bor jag i ett annat land. Jag har rest mycket – sett mig om i världen. Jag jobbar som modefotograf – min karriär är på väg uppåt.

Vad skulle du göra om du vann en miljon?

– Mmmm, först skulle jag skänka bort en del av pengarna till välgörenhet. Sen skulle jag hjälpa min familj. Resa förstås. Blev det något kvar åker det in på banken.

Vad får dig att bli riktigt glad? Ledsen?

– Min familj och mina vänner gör mig glad. Något jag har svårt för är själviska och skrytsamma människor, såna som gärna vill tala om hur bra de är och visa upp allt de äger.