Varbergs första varuhus

VARBERG Epa stod för Enhetspris AB och var en varuhuskedja som startades redan 1930 av det göteborgska grossistföretaget Turitz&Co. Varje stad med självaktning skulle ha ett Epa-varuhus. Det låg liksom i tiden. Varberg fick sitt 1959.

ANNONS
|

När huset stod klart var det klätt i grönfärgade klinkerplattor som dessutom var glaserade. Om det var vackert eller inte är naturligtvis en smaksak. Välkända Varbergsfotografen Märta Ågren, som tagit bilden, har under alla förhållanden lyckats väl. Ljuset från väster speglar sig i den glaserade fasaden vilket framhäver byggnaden på ett, bokstavligt talat, lysande sätt.

Bilden ser ut att vara tagen framåt kvällskvisten när gatorna börjat bli folktomma. Säkert tänkte Märta Ågren, som annars mest ägnade sig åt porträttfotografering i sin ateljé, på den saken också. En massa bilar och människor på bilden hade mest gett bilden ett rörigt intryck och inte gett det nybyggda Epa-varuhuset samma betoning och centrering. Därför nöjde hon sig med att placera ut fyra-fem personer som diskret tittade in i varuhuset från trottoaren. Att bara en bil står parkerad utanför gör också att bilden andas lugn 50-talsmiljö.

ANNONS

Epa-varuhuset i Varberg, som även hade egen restaurang, blev det femtionde i ordningen i landet. Filial 50 står det med stora bokstäver på väggen mot Borgmästaregatan. Med åren skulle Turitz&Co bygga ytterligare ett 50-tal Epa-varuhus i landet. Som mest hade de runt hundra varuhusen 12 000 anställda och en sammanlagd årlig omsättning på tre miljarder kronor.

1978 var Epa-varuhusens saga all. De sammanfördes detta år med Tempovaruhusen inom dåvarande NK-Åhléns. Det gemensamma namnet blev Tempo, kanske beroende på att EPA hade oförtjänt dåligt rykte om sig att sälja varor av låg kvalitet.

Tempo-varuhuset i Varberg blev inte särskilt långvarigt. Omsättningen var för svag för att det skulle kunna drivas vidare och 1980 var nedläggningen ett faktum. Fastigheten köptes då av makarna Maj-Britt och Alvar Martinsson som sedan tidigare drev Kvantum. Sedan dess är Önskebutiken inrymd i det som en gång var ett varuhus.

Ganska snart försvann också den grönblåa klinkern från fasaden. Några större protester orsakade inte fasadbytet. Många tyckte att de glaserade plattorna från Höganäs mer hörde hemma i ett badrum - om ens där.

ANNONS