Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

Varbergaren Andreas Wreimer lever i ett förändrat Bryssel

På bara några dagar ändrades läget snabbt i EU:s huvudstad Bryssel. Varbergaren Andreas Wreimer har bott i staden i många år. För HN berättar han om hur oron för coronaviruset inverkar på vardagslivet i storstaden.

– Stämningen är ändå rätt bra, men allt har gått snabbt nu på slutet, säger Andreas Wreimer, om situationen i Belgiens huvudstad Bryssel de senaste dagarna. I torsdags förra veckan infördes kraftiga restriktioner i landet. Skolor, restauranger och alla affärer förutom livsmedelsbutikerna tvingades att stänga.

LÄS MER: HN:s medarbetare Emma Klingborg om en vecka i karantän

Tillsammans med hustrun Alexandra Dumas, som jobbar som översättare på Europeiska rådet och sonen Jack, snart sex år, har Andreas, som driver en mediebyrå, bott i staden i fem år.

Bryssel är en stad med 1,1 miljoner invånare som är präglad av EU och därför är människor från hela Europa är bosatta där. Belgarna själva är ett folk som lever stora delar av sina liv ute på restauranger och barer. En vardag som de nu måste ändra på.

– Den största förändringen för oss blir ju att allt normalt vardagsliv pausas. Förra veckan tog ingen det riktigt på allvar. Man var helt oförstående till att vi var lite oroliga för viruset. Sen vände allt i fredags, säger Andreas Wreimer.

Eftersom skolorna har stängt är Andreas hemma med sonen Jack på förmiddagarna. På eftermiddagen tar sambon Alexandra över.

– Skolorna är stängda i tre veckor, men sen kommer även påsklovet som är på två veckor. Så Jack kommer att vara hemma fem veckor nu. Han blev överlycklig när han hörde detta.

Värre i andra delar av landet

Brysselregionen är än så länge inte så hård drabbad av cornonaviruset. Omkring 80-90 fall har rapporterats i de Belgiska medierna när HN talar med Andreas. Flandern, i norra Belgien, har stått för mer än hälften av alla fall i landet som nu är uppe i över 1 700 stycken. 21 dödsfall har konstaterats. När den belgiska regeringen gick ut med restriktionerna förändrades läget dock även i huvudstaden och köerna utanför matvaruaffärerna växte sig snabbt långa.

– Alexandra jobbade halvdag och handlade på eftermiddagen och medan hon var i affären blev den överfull och vissa varor började ta slut.

Samma typ av varor som tar slut i Sverige tar slut även i Bryssel. Konserver, toalettpapper, pasta och ris står högt i kurs. Men även chipshyllorna gapade tomma.

– Förutom den hemska, hemska pickles-smaken.

Under förra helgen minskade trafiken successivt på stadens gator och när Andreas promenerade till arbetet på måndagen så var det betydligt mindre människor i rörelse än normalt.

– Jag noterade också att många fler hade munskydd i dag i jämförelse med i fredags, säger Andreas Wreimer.

Många vill se hårdare regler

Även fast det inte finns några restriktioner om att vistas utomhus har många, framförallt på sociala medier, börjat kräva att alla ska stanna hemma.

– Folk tycker att andra ska ta sitt ansvar och stanna inomhus. Det är främst föräldrar med tillräckligt stora trädgårdar för att inte behöva gå till lekplatser med sina barn som håller på med detta.

Under måndagseftermiddagen vidtog affärerna ännu mer åtgärder för att minska smittorisken. Kundkorgarna togs bort.

– Vilket gjorde det ännu svårare att handla och det var dessutom väldigt utplockad. Min kontorsgranne var väldigt orolig idag. Det går tydligen runt massa rykten på franska sociala medier. Frankrike har gått ut med att man ska undvika alla sociala kontakter. Belgien lär ju följa efter inom kort, säger Andreas Wreimer

För deras egen del är de inte så oroliga för själva viruset. Utan oron handlar mer om att restriktionerna skulle kunna bli hårdare och de skulle även kunna hålla på under en lägre tid.

– Om de stänger parker och lekplatser finns det inget att göra utanför hemmet även om man kanske får gå ut. Det kan bli kämpigt att vara två vuxna som jobbar hemifrån med ett barn som klättrar på väggarna under en längre period, säger Andreas Wreimer.

Läs mer: Jennifer Wegerup rapporterar från ett ödsligt Italien

Läs mer: En fjärdedel av skolpersonalen i Varberg sjukskriven

Läs mer: Gymnasieskolorna förbereder sig för stängning