Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Ceder blev farfar för drygt två år sedan och barnbarnet Lilly är hans ögonsten. Familjebanden är tajta och den kommande 50-årsdagen firas med hustrun, sonen och svärdottern Emma som fyller 30 år. Bild: Annika Karlbom
Urban Ceder blev farfar för drygt två år sedan och barnbarnet Lilly är hans ögonsten. Familjebanden är tajta och den kommande 50-årsdagen firas med hustrun, sonen och svärdottern Emma som fyller 30 år. Bild: Annika Karlbom

Urban Ceder: ”Det är roligt att vara en ung farfar”

Livets så kallade efterrätt heter Lilly och är två år. Hon ser till att Urban Ceder håller sig på tårna. Nu fyller han 50 år och ser fram emot att följa Lillys utveckling men också åt att bli en vanlig anställd efter 20 år som företagare.

Med en sprallig liten tvååring är det full fart hemma hos Urban och Erica Ceder. Att barnbarnet Lilly dessutom upptäckt tjusningen med att klättra gör inte att spänningen sjunker.

– Lilly är ganska ofta hos oss och det är underbart. Vi ritar, leker med Playdohlera, gungar och åker rutschkana. Men det där med klättring har börjat bli en riktigt stor grej för Lilly. Det gäller att hänga med i svängarna och det är roligt att vara en ung farfar.

Urban Ceder är född och uppvuxen i Varberg och har under årens lopp avverkat Sörse, Spannarp, Håsten för att nu bo på Lorensberg i centrum.

– Vi bor ungefär hundra meter från vår första lägenhet där Erica flyttade hon hos mig 1988.

Träffades på jobbet

Paret träffades sommaren 1988 när de arbetade i köket på Statt. Eller rättare sagt, Erica arbetade på Statt medan Urban var på Societeten.

– Men man sprang ju rätt ofta på Statt och ja, vi flyttade ihop rätt omgående och förlovade oss julen 1988. Sedan gifte vi oss hemma i Ericas föräldrars trädgård i juli 1992 och året efter föddes Linus.

Urban konstaterar att han har ett hyggligt hektiskt sommarschema framför sig, själv fyller han 50 år den 13 juli, svärdottern Emma fyller 30 år den 15 juli och den 17 juli är det bröllopsdag.

– Det är därför jag är ledig ett halvår, för att planera och ladda, haha!

Det är inte riktigt sant. Visst stämmer det att jubilaren är ledig efter att han i vintras sålde Ceders Lunch som han i olika tappningar drivit i drygt 18 år. Men födelsedagsfirandet blir betydligt mer stillsamt än som var tänkt från början. Tre generationer Ceder reser iväg och firar 50+30+28-årig bröllopsdag tillsammans.

– Emma, vår svärdotter hade tänkt ha en större fest men jag hade inte tänkt göra något större spektakel av 50-årsdagen men nu har vi bestämt att fira ihop på annan ort.

I unga år planerade Urban Ceder att bli polis men ett synfel gjorde att han fick tänka om. Istället utbildade han sig till kock och har aldrig ångrat sitt val. Efter 20 år som företagare ser han nu fram emot att bli anställd. Bild: Annika Karlbom
I unga år planerade Urban Ceder att bli polis men ett synfel gjorde att han fick tänka om. Istället utbildade han sig till kock och har aldrig ångrat sitt val. Efter 20 år som företagare ser han nu fram emot att bli anställd. Bild: Annika Karlbom

Ser fram emot nytt arbete

I slutet av augusti är det tänkt att den tidigare företagaren Urban Ceder ska bli anställd. Exakt var vill han inte avslöja men att det är i den bransch han kan bäst råder det inga tvivel om.

– Det ska bli spännande att få vara en vanlig medarbetare. Att gå från att vara egen företagare och bestämma och styra allting till att gå till jobbet och fokusera på att göra ett bra arbete, det ska bli roligt och spännande.

Att Urban hamnade i restaurangbranschen beror uteslutande på ett par praktiska beslut i tonåren. Han hade bestämt sig för att bli polis när det visade sig att hans synfel satte stopp för planen.

– Jag insåg att jag inte skulle klara intagningskraven till polisyrket och bara några veckor innan vi skulle söka till gymnasiet bestämde jag mig för att laga mat. Det var ren, praktisk framtidsplanering. Oavsett om man jobbar med mat eller inte så måste man laga mat. Då kan man lika gärna jobba i yrket.

Utmanande bransch

Så här i efterhand slår Urban fast att det inte alls var ett dumt val. Efter att ha jobbat på Statt, Seaport, Kusthotellet och några andra mindre krogar bestämde han och Erica sig för att driva eget 2001. Tidigare i år såldes verksamheten och nu blickar den blivande 50-åringen framåt mot nya äventyr.

– Restaurangbranschen är både rolig och utmanande. I vissa situationer är det nog inte så stor skillnad på att vara bartender och polis.

Tanken var, när restaurangen såldes tidigare i år, att makarna Ceder skulle ge sig ut på en längre resa till favoritlandet Italien. En kryssningsvecka skulle följas av en rundresa på tre veckor och Urban såg mycket fram emot detta avbrott.

– Nu blev det inte så. Det blev Gotland istället och det var också fint. Men Italien är ju ändå Italien, säger han med viss längtan i rösten och den dag världen åter blir sig lik räknar han med att kunna fortsätta äta sig genom landet.

– Vi är roade av mat och vin och även om både Frankrike och Spanien har mycket att erbjuda så har Italien utkristalliserat sig som en klar favorit.

Hur känns det att fylla 50 år?

– Jag kan inte påstå att jag har några åldersnojor eller tycker att det känns jobbigt med 50 år, men jag överkompenserar inte heller och leker 20-åring. Jag tycker att det är roligt, livet är bra, jag har en fin och stabil familj. Jag är nöjd och glad över vad vi har åstadkommit.

Lite om: Urban Ceder

• Född: Den 13 juli 1970 på gamla sjukhuset i Varberg.

• Bor: I Varberg.

• Familj: Hustrun Erica, sonen Linus och svärdottern Emma samt barnbarnet Lilly, drygt två år.

• Utbildning: Tvåårig restaurangskola på Peder Skrivares skola i Varberg.

• Gör: Ser fram emot att börja som anställd efter att ha varit egen företagare i 20 år.

• Intressen: Familjen, mat, whisky, är engagerad i Lions i Varberg och för närvarande president i den lokala organisationen.