Gillar glädje och lek. Manne af Klintberg fyller 70 år och är fortsatt full av energi.
Gillar glädje och lek. Manne af Klintberg fyller 70 år och är fortsatt full av energi.

Upptäcktes på moderna museet

Clownen Manne har spridit skratt och glädje hos flera generationer. Men nu ska 70-årige Manne af Klintberg sadla om till snickare. Med åren har bekräftelsebehovet avtagit.

ANNONS
|

En b-a-n-a-n! Så har clownen Manne ropat till generationer av barn och vuxna, såväl hörande som hörselskadade. I gengäld har publiken brustit ut i skratt och utstrålat värme. Antalet föreställningar är uppemot 9|000, bananerna likaså - då varje publikmöte kräver sin banan.

I sommar lär det bli fler bananer. Kort före fotograferingen i Galärparken har det tillkännagetts att han medverkar i Stockholms parkteater även i år - för 39:e året i rad! Varken datorspel eller digital revolution ruckar på en människoälskande clown.

–Människor kommer alltid att söka sig till mänsklig interaktion. Där är clownen en utmärkt gestalt att skratta åt, en antihjälte som gör det som barn förbjuds. Den är svag, känslig och fåfäng. Till skillnad från en hjälte, som är smart och har en kraftig bröstkorg, har clownen stora skor, stor rumpa och tjock mage, säger Manne af Klintberg.

ANNONS

Som ordförande för Lekfrämjandet vill han gärna slå ett slag för att skratt och lek kan dämpa aggressivitet.

Även om Manne af Klintberg under sin clownkostym är avgjort slankare än sin grönklädde namne, förenas båda av en del gemensamma drag.

–När jag sminkar mig och går in i rollen låter jag femåringen i mig styra. Samtidigt är mitt medvetande skärpt. Clownen är dock korkad och fattar långsamt. Jag fattar snabbare...

Yrkesvalet var inte självklart för direktörssonen som kunde tänka sig att bli präst, bagare eller kanske indianhövding. Det var dövföreningen i Östersund som bönade och bad 27-årige Manne, vars ena dotter är döv, att hitta på en föreställning. Den 11 december 1972 gav han till slut med sig och clowndebuterade i hörsalen på stadsbiblioteket i Östersund.

Succén i Jämtland ledde till föreställningar på Moderna museet. Där blev han upptäckt av tv-producenten Susanne Frennberg, som satt i den entusiastiska publiken med sin son. Manne slog igenom i tv-rutan. Under sina 13 år på tv medverkade han bland annat i barnprogrammet ”Halvfem”.

Till en början var drivkraften ett bekräftelsebehov, men med åren har behovet förklingat och en inre ro och harmoni har spridit sig.

–Nu behöver jag ingen uppmärksamhet och framgång längre.

ANNONS

Hur högt Manne än älskar sin publik så tycker han att han kan få njuta av mera ledig tid. Det är slut med soloföreställningar, framöver vill han bara jobba tillsammans med barnen Olle och Maria.

–Jag börjar jobba på rutinens brant och känner mig snart färdig, jag vill inte ledas av scenen.

Därmed kan han rikta sin outsinliga energi åt att sadla om - till snickare. Manne af Klintberg snickrade innan han blev clown för 43 år sedan, och ska nu ta upp arbetet med trä och skapa ”människoliknande möbler och musikinstrument”.

–Det är mycket tillfredsställande att jobba med trä. Det går att kommunicera med. Eneträ avger en härlig doft och blir bara vackrare med åren. Två saker ger mig inre lugn: dans och träarbete.

Fyller: 70 år den 28 juni 2015.

Gör: Clown och snickare.

Bor: Stockholm.

Familj: Hustrun Karin, teckenspråkstolk. Barnen Juli, Maria, Olle och Anders med sina partners och barnbarnen Hjalmar, Algot, Alvar, Egon och Vera.

Så firar han födelsedagen: Fest med sång och musik på släktgården utanför Stockholm. ”Men clownen är ledig på min födelsedag.”

Om att fylla 70: “Det känns harmoniskt.”

Meningen med livet: “Att leva!”

ANNONS