Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Olof NilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson
Jan Olof NilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Tretton stycken är trådarna som styr

Halland för 50 år sedan 17 – 23/7 1971

Att vädret är oberäkneligt, inte minst till havs, visar sig ännu en gång då fiskeskutan ”Nordanhav” sjunker i Kattegatt ca 20 sjömil utanför Varberg. De två ombordvarande danska fiskarna hinner rädda sig ombord på en minimal flotte innan skutan går till botten. Flera gånger sköljs de skeppsbrutna överbord av vågorna, men lyckas ändå på något mirakulöst sätt klamra sig fast vid sin lilla farkost och efter 20 timmar räddas slutligen de utmattade männen till livet av fiskebåten ”Kristina” från Träslövsläge.

Miljömedvetandet har så sakteliga börjat vakna. Således har en särskild laboratoriegrupp från naturvårdsverket under två års tid regelbundet mätt föroreningar i Ätran. Slutanalysen är nu klar och det kommer nog inte som någon överraskning om vi avslöjar att den är nedslående. Enligt gruppen finns det tre särskilt förorenade områden, bland dessa märks Ätrans nedre del, från Ätrafors till havet. Här bör allmänheten inte bada och absolut inte använda vattnet som dricksvatten åt vare sig människor eller djur, heter det.

Och så var det dags för sommarens hetaste uppträdande på Nöjesparken i Varberg. Nej, det är inte Trio me Bumba eller ens Gunnar Wiklund vi syftar på. Det är betydligt större än så – fast kortare. För artisten mäter inte många centimeter över marken i strumplästen. Han går på scen först vid 20:30. Lite sent tycker nog mammorna i publiken, och några av de mest hängivna beundrarna ligger nog redan och sover när det är så dags. Vi syftar förstås på dockan, myten, legenden: Televinken! Småbusig och nyfiken har han hållit barn, och för all del ganska många vuxna, sällskap alltsedan 1964. Huvudsakligen i televisionen, men även i radio och på skiva. ”Tant Anita” är förstås också med på scen i Varberg, annars hade det nog gått överstyr. Och håller i trådarna där i bakgrunden gör förstås Ola Lundberg. Tretton stycken är de, om någon undrar. Ja, trådarna som styr Televinken, alltså…

Samtidigt pågår flytten av Falkenbergs bibliotek. Åtgärden är inte särskilt populär, vare sig bland personalen eller bland den bokläsande allmänheten i Falkenberg. Nuvarande läge i Stadshuset anses ypperligt och lokalerna trivsamma. Hur det blir uppe vid läderfabriken, som nu förvandlats till Gymnasieskola, är däremot högst ovisst. Flytten anses dock nödvändig, särskilt som man vill kunna utöka den audiovisuella verksamheten. Ja, det skall ju tydligen mest lyssnas på LP-skivor och sånt där modernt i det nya biblioteket. Sedan är förstås lokalerna åtråvärda för en ständigt växande kommunal förvaltningsapparat.