Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Torbjörn har byggt upp volontärsstaben på Tall Ships Races

Över 100 volontärer och 50 funktionärer ska jobba på land under Tall Ships Races. Torbjörn Malmkvist håller i alla trådar och ska se till att allt flyter på för volontärerna under evenemanget.

– Jag är van vid att organisera så det här är ett perfekt jobb för mig, säger Torbjörn. 
Han har sitt kontor på Stationsgatan där hela organisationen på Tall ships races har byggt upp ett tillfälligt kontor. Där kommer volontärer och funktionärer äta och det är även därifrån volontärerna kommer att utgå under evenemanget. 
– De kommer hit i början av sina pass och sedan är det någon som följer de ut till sina poster så att de hittar rätt. 

Torbjörn gick i pension 2014 och har nyss fyllt 65 år. Han fick nys om jobbet på ett möte med Rotary för ett drygt år sedan. Vid ett informationsmöte fick alla uppmaningen att söka sig till tjänsterna om det var något de tyckte kunde vara passande och Torbjörn fick möjlighet att följa med till Antwerpen i Holland för att få se vad jobbet han var intresserad av handlade om. 
– Jag fick följa med dit utan att jag förband mig till någonting. Men det verkade väldigt roligt så när annonsen kom ut sökte jag den och sedan fick jag jobbet, berättar Torbjörn. 

Nu har han arbetat halvtid med projektet sedan årsskiftet och arbetat med att ta fram alla poster och sedan bemanna upp dem. Det kommer att finnas allt ifrån scenarbetare till städpersonal och informatörer vid "ingångarna". 
– Det kommer bli tre naturliga ingångar till området tror vi och där sätter vi upp informationsbodar eller vad vi ska kalla dem. Där kommer det att stå volontärer och dela ut informationsblad och kartor bland annat. De kommer att svara på frågor och vara behjälpliga. De platserna bemannar vi tillsammans med turistbyrån. 

Torbjörn har ett förflutet inom militären och har sedan arbetat under drygt 10 år som senior vice president på ett svenskt privatägt läkemedelsföretag, Octopharma. Under hela perioden veckopendlade han till Stockholm, men det var inte säkert att det var där han befann sig till dess att han åkte hem till Halmstad på fredagen.
– Jag har rest över hela världen och arbetat. Vi hade kontor i Schweiz och jag har varit i många fler länder, bland annat Ryssland och Kina. 

Hans kontaktnät är jättestort och han har fått möjlighet att lära känna folk över hela världen. I jobbet blev han van vid att arbeta när som helst på dygnet om någon behövde hans hjälp. 
– Jag minns att de ringde en gång när vi var på semester på Panamakanalen och sa "excuse me mr Malmkvist, but can you please help me." Det var bara att packa upp datorn och hjälpa till. Det finns inget 9-17 utan det är bara att jobba på. Det är lite samma här de här dagarna. Vi jobbar så länge det behövs och vi gör allt möjligt, säger Torbjörn som för övrigt stod och diskade när HP hälsade på. 

– Jag har målat här inne också, man får vara beredd på att hugga i med vad som behövs. Det är lite tjusningen i det här. 

Under dagarna kommer Torbjörn att finnas med ute i verksamheten och se till så att allt flyter som det ska. Han älskar problemlösning och säger själv att det mesta ordnar sig om man behåller lugnet.