Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tjejen som inte backar för nytänkande

Victoria Larsson från Falkenberg kunde inte fortsätta med drömyrket som frisör. Nu kör hon lastbil och trivs som fisken i vattnet.

Det enda som skvallrar om att Victoria Larsson är lastbilschaufför är arbetskläderna. Å andra sidan skvallrar håret och utseendet om hennes förflutna som frisör.
– Det första jag gjorde när jag kom hit var att fråga om jag fick beställa arbetskjol, säger hon och skrattar.

Sedan ett halvår jobbar Victoria Larsson på Stamnared åkeri i Varberg. Åkeriet ägs av familjen Bengtsson och har 15 anställda. Krister och Marianne hade letat länge efter en kvinnlig lastbilschaufför.
–  Krister sa "det bästa med dig är att du varit frisör". Vi klickade ganska så direkt, berättar Victoria Larsson.
Marianne Bengtsson är också frisör i grunden. Andra åkerier dit Victoria Larsson vänt sig till innan var däremot väldigt negativa till hennes bakgrund.    
– En del trodde inte jag kunde köra lastbil på grund av att jag var frisör, säger hon.

Jag älskade det, jag tatuerade till och med in min första sax.


Victoria Larsson var tvungen att ge upp frisöryrket för tre år sedan. Hon drabbades av eksem på händerna, till slut gick det inte att fortsätta.
– Jag älskade det, jag tatuerade till och med in min första sax. Jag hade svårt att tro att jag kunde hitta något annat som var lika kul.
Hon fick sin utbildning via Arbetsförmedlingen och ångrar sig inte en sekund. Även om steget var långt från frisör till lastbilschaufför så fanns faktiskt yrket i familjen. Dels arbetar hennes pappa som lastbilschaufför, dels ägde Victorias farfar ett åkeri en gång i tiden.
– När jag klarade körkortet så grät han, jag blev så rörd. Sedan fick jag ett kort hemskickat, "tack för att du för vidare det i släkten".


Hon kör Returpack i hela Halland. Det blir runt 25 stopp varje dag så jobbet är inte alls stillasittande. Annars är den största omställningen att man aldrig vet när man är hemma på kvällarna.   
– Man kör tills man är färdig. Kompisarna har inte alltid förståelse, alla borde ha varit chaufförer för att förstå vad det innebär. 
Kollegorna på Stamnared åkeri har fixat nya blänkande kapslar till den blå Returpack-lastbilen som Victoria kör. 
– Förr pratade jag mest med mamma, nu pratar jag och pappa varje dag. När han hörde att jag fick nya kapslar gick han till sin chef och ville ha det också, säger hon och skrattar. 

Man kör tills man är färdig. Kompisarna har inte alltid förståelse, alla borde ha varit chaufförer för att förstå vad det innebär. 


Många tappar hakan eftersom de inte förväntar sig en snygg tjej som rattar lastbil. När arga bilförare velat skälla för att lastbilen står i vägen har de helt sonika vänt om när de sett Victoria. …Hon gillar att vara kvinna oavsett yrke och är tacksam över att ha kunnat sadla om.
– Innan jag började här genomgick jag en gastric bypass-operation. På en lastsäkring under utbildningen märkte jag att jag inte orkade gå upp på lastbilsflaket utan fick ta stege. Det hade hänt en del saker innan men det var nog det som gjorde att jag bestämde mig.
Sedan operationen har Victoria Larsson gått ner 41 kilo och fått ett nytt liv. Hon mår väldigt bra och har en helt annan ork än innan.
– Jag var ju ganska ung när jag gjorde operationen, kroppen har inte hunnit bli så sliten ännu. 
Hoppet finns att kunna återuppta frisöryrket igen någon dag om allergin på händerna ger med sig.
– Jag skulle vilja ha en rullande frisörsalong i en lastbil. Det hade varit jättehäftigt.