Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Tant Rosa om att utmana åldern med glädje och sexleksaker

”En rosaälskande kärring från Halmstad som vägrar att bli beige!” Så beskriver Louise ”Tanten” Johqvist sig själv på Instagram. Följ med på en träff med en färgstark kvinna som lever ett ålderslöst liv, har en bil med ögonfransar och är inhoppare i en leksaksbutik – för vuxna.

– Vi tar bilderna till artikeln vid Shotluckan. Det stället speglar min personlighet perfekt!

Louise Johqvist bubblar av iver inför intervjun. Med ett telefonsamtal får hon ägaren till nöjesstället på Storgatan att låsa upp mitt på blanka förmiddagen. Och vips står hon bakom bardisken och lär sig hur man får kanelen att flamma.

– Det här är mitt stamställe. Jag har till och med fått en shot uppkallad efter mig. Förr hette den ”Rosa tanten” men nu har den bytt namn till ”Milkshake” för att funka nationellt, berättar hon.

Att mingla, festa och umgås är Louise Johqvists stora passion (eller låt oss kalla henne Tanten, som alla andra som känner henne gör).

Om det är alkohol i glaset eller inte spelar ingen större roll för Tanten. Det är festkänslan som är grejen.

– Livet är för kort för att ha tråkigt. Och alldeles för kort för att ta sig själv på så himla stort allvar. ”Tanten är en rolig jävel” är den finaste komplimang jag någonsin har fått.

”Halmstad är en ankdamm”

Tanten är uppvuxen i Halmstad. Efter några år i Kungälv, där hon utbildade sig till teckenspråkslärare, och sedan en sväng till Stockholm, återvände hon till Halmstad. Här har hon blivit kvar, nära sina två vuxna söner .

– Jag gillar Halmstad, men det är en ankdamm. Sticker man ut får man vara beredd på att vissa snörper på munnen. När Jante gör sig påmind försöker jag skicka bort honom. Han är ledare för tråkighetsstyrkan och den har jag inte plats för i mitt liv.

Så hej då, Jante – för det går inte att sticka under stol med att Tanten sticker ut. Hon bär nästan alltid klänning som hon gärna pyntar med en ros. Sommartid färgar hon håret rosa och dekorerar balkongen och husvagnen i samma nyans. Därav namnet Tant Rosa, som hon kallar sig på sin blogg.

– För mig är rosa inte bara en färg. Det är en livsstil!

När en mogen person älskar att klä upp sig och festa loss är det svårt att inte beröra ämnet ålder. Tanten fyller 60 nästa gång och de flesta ställen på stan har ju ofta en betydligt yngre publik.

– Visst kan jag sakna ett ställe för oss över 45, men jag har många unga vänner. De ger sån energi! Är det ingen i mitt vanliga gäng som hänger med så går jag gärna ut med kompisarnas ungar. Den enda skillnaden är musiksmaken.

Tanten saknar ansiktsminne

Tanten känner mycket folk och är glad för att snacka. Men det händer att hon inte hejar tillbaka när folk vinkar till henne på stan.

– Det är absolut inte som jag är dryg, var snäll och skriv det! Problemet är att jag inte har något ansiktsminne. När sönerna var yngre bröt de ihop ibland när jag sträckte fram handen i tron att det var en ny kompis som kom på besök. ”Men mamma! Det är ju Peter som sov över i går!”

Men ett mynt har som bekant alltid två sidor. Bristen på ansiktsminne är faktiskt en utmärkt tillgång i Tantens jobb. Sedan fyra år tillbaka extraknäcker hon i erotikbutiken Passionerat i Halmstad.

– Det spelar ingen roll vad kunderna köper. Hos mig är varje hemlighet trygg eftersom jag inte känner igen dem nästa gång vi ses, skrattar hon och rättar till en av sina stora ringar.

Tanten fick jobbet eftersom ägaren ville ha en mogen kvinna som kunde hålla i homepartys.

– Tanken var att det skulle bli lite mer avdramatiserat om det var jag som kom hem till dem som är lite äldre. Men faktum är att det oftast är de unga tjejerna som bokar mig. Jag kan ju vara både väninnan, mamman och mormorn.

Sexleksaken som har revolutionerat kvinnors njutning

Om Tanten skulle nämna en pryl som hon tycker har revolutionerat sexlivet för kvinnor så är det stimulatorn Womanizer.

– Den vibrerar med lufttryck och har gjort det möjligt för kvinnor som sällan eller aldrig får orgasm att komma. När Malena Ivarsson rekommenderade den i tv-programmet Fråga doktorn och sa att alla kvinnor borde testa en sådan innan de dör blev det rusning till butiken. Jag tog emot en kund som kom in med rullator. Nästa dag ringde hon för att tacka och berättade för mig att hon plötsligt log mot alla hon mötte...

Någon äkta man finns inte i Tantens liv längre. Däremot en fejkman – men honom återkommer vi till.

– Jag brukar säga att min dröm är att träffa en Toastmaster. En man som kan ta plats – men inte för mycket plats, för jag måste också få synas. Han ska vara lång och trevlig, med vuxna barn. Och så måste han vara fåfäng.

Tanten tycker inte att kravlistan är orimlig, men hennes kompisar tröttnade på att ingen kille dög.

– Till slut beställde de en manlig skyltdocka till mig, som jag kan klä hur jag vill. Så nu det är det jag, katten Zambo och Mannen som samsas i lägenheten. Men Mannen kan jag tänka mig att byta ut om den rätte dyker upp.

Tanten har planerat sin begravning

Tantens livsglädje och personliga stil har gjort henne till något av en kändis. Hon har varit med i tv som hejarklacksledare i Postkodlotteriet och för bara några veckor sedan var hon med i ett reportage om ålder i tidningen Amelia.

Och apropå ålder. Om hon fick välja sin egen skulle hon gärna förblivit 30 år.

– Mentalt har alltid känt mig som det. Men det betyder inte att jag tror att jag ser ut som 30. Jag skulle aldrig klä mig som mina unga vänner eller inbilla mig att jag är jämngammal bara för att vi festar ihop.

Tanten är heller inte rädd för att prata om döden.

– Nej då. Jag har skrivit ner vad som gäller när det blir dags. Det ska inte vara någon smörgåstårta på min begravning. Det ska vara en shot-fest.

Louise ”Tanten” Johqvist

Ålder: 59 år.

Bor i: Lägenhet i Halmstad.

Familj: Två utflugna söner, katten Zambo och *Mannen.

Gör: Jobbar deltid i sexshopen Passionerat i Halmstad.

Motto: ”Gamla inte till dig! Åldern sitter i tanken.”

Om att sticka ut: ”Strunta i Jante! De gånger jag känner mig osäker på om jag tagit i alltför mycket frågar jag mina söner till råds. Det vanligaste är att de säger ”kör på, mamma!”

*Mer om honom i artikeln.