Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Glatt återseende. Ture och Inger Isaksson fick oväntat besök av Tak Sagisaka, som för 30 år sedan bodde en hel månad hemma hos dem.

Tak från Japan tackar för senast

Inger och Ture Isaksson i Varberg fick ett både överraskande och efterlängtat besök häromdagen. Tak Sagisaka från Japan, som tillbringade en hel månad hemma hos dem för 30 år sedan i samband med att Up With People besökte Varberg kom på snabbvisit.

Under en vårmånad 1982 bodde Tak hemma hos Inger och Ture Isaksson. Han och två andra ungdomar skulle förbereda uppträdandet av Up With People, hitta värdfamiljer och annat.

– Vi fick disponera ett rum på Hallands Nyheter och jag kommer ihåg många från den tiden.

Tak, som var 21 år då, fungerade också som konferencier under föreställningen i Varberg. Presentationen av truppen på svenska sitter fortfarande i minnet.

– Alla fick sjunga och dansa också men jag var inte så bra på vare sig sång eller dans, skrattar Tak.

Vad betydde året med Up With People för dig?

– Det betydde mycket. Det var första gången jag var utomlands. Jag hade alltid drömt om att få se USA och Europa, miljöer och städer jag bara läst om tidigare. Jag studerade stadsplanering också så det var extra spännande.

– Erfarenheterna hjälpte mig både privat och i yrkeslivet och jag fick vänner över hela världen. En hel del har jag fortfarande kontakt med.

I Sverige tillbringade Tak tre månader och den allra längsta tiden blev alltså i Varberg hos Inger och Ture, som lämnade ett djupt intryck hos honom.

– De var så vänliga och intresserade. Inger lärde mig att laga svenska köttbullar, skrattar han.

– Och Tak lagade Nasi Goreng åt oss, kontrar Inger, som berättar om glädjen när telefonsamtalet från Tak kom. Han var då i Malmö på affärsresa och undrade om han fick komma upp och hälsa på.

– Så fantastiskt att han kom ihåg oss!

Det blev en intensiv dag med snabb sightseeing – speciellt ville Tak återse fästningen igen. Den hade han tecknat av i sin dagbok, som han ännu har kvar. I ryggsäcken hade han också med sig boken han fick av Inger och där lappen med hennes telefonnummer fortfarande fanns kvar. Och läroboken i svenska!

– Ja, jag började faktiskt studera svenska när jag kom hem till Japan igen. Och lite grann kommer jag väl fortfarande ihåg, säger Tak och ler.

När Tak kom hem till Japan slutförde han sin universitetsutbildning och och har sedan bott, studerat och arbetat periodvis både i USA och England, bland annat för Nissan.

Nu bor han i Yokohama och arbetar för det världsomspännande företaget Lubrizol, som framställer specialkemikalier för olika grenar av oljeindustrin. Han har familj och två söner, 17 och 20 år gamla.

– Jag har berättat mycket för dem om vad jag upplevde under året utomlands och visst hade det varit roligt om de velat göra något liknande men jag tror inte det blir så.

I nästa vecka åker Tak hem till Japan igen. Dessförinnan hinner han också träffa några av sina svenska vänner från Up With People-tiden.

– Det blev en väldigt speciell gemenskap – vi var ju tillsammans ett helt år. Varberg och Sverige blev en av höjdpunkterna för mig – fast det var rätt kul när vi framträdde vid Super Bowl i Detroit med Diana Ross också!

För Inger och Ture Isaksson blev överraskningsbesöket precis lika viktigt.

– Det är är årets händelse för oss! säger Inger och kramar om Tak.