Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finns bara i kyrkan. ”Det är synd att inte alla kan få uppleva hur fint det är med orgel”, säger Christina ”Cina” Wide om sitt instrument. Bild: Daniel Molund

Stolt organist som har fått sitt drömjobb

Hon älskar kyrkans läge och dess betydelse för kyrkomusiken i hela Varberg. Och att Christina ”Cina” Wide får vara med och efterträda förebilden Erik Mohlin tycker hon är stort.

Orgelns pipor klingar redan för fullt i Varbergs kyrka, där vi bestämt träff. När Christina ”Cina” Wide kom upp på läktaren kunde hon inte låta bli, förklarar hon.

– Jag var tvungen att spela, jag har inte varit här sedan jag provspelade för fem veckor sedan, säger hon när hon släppt fingrarna från tangenterna.

Varbergs församlings nya organist kommer närmast från Träslövs församling, där hon bara hann stanna några månader innan tjänsten i Varberg blev ledig. Före det var hon organist i 16 år i Onsala församling. Hon trivdes bra i Träslöv och visste inte att drömjobbet i Varberg så snart skulle bli ledigt.

– Det är en glädje att få leda musiken i den här kyrkan, säger Christina, eller Cina som hon kallats sedan skolåldern.

När hon tillträder i augusti kommer hon, förutom att spela orgel på gudstjänster, bland annat leda motettkören, gosskören Boys voice och vokalensemblen. Hon kommer dessutom ansvara för kyrkans omfattande konsertverksamhet.

Ursprungligen kommer hon från Älvsered i Svenljunga kommun. Som femåring började hon spela piano och som tioåring fick hon upp ögonen för orgeln i Svenljunga kyrka, som precis som den i Varbergs kyrka är byggd av Hammarberg. Även om hon först inte nådde ner till pedalerna höll passionen i sig.

Som 19-åring började hon organistutbildningen på musikhögskolan i Göteborg. Efter det vikarierade hon som kantor i Göteborgs domkyrka och sedan var hon bland annat kyrkomusiker i Hammarkullen och musiklärare i Lärjedalen. Hon flyttade till Varberg för åtta år sedan.

– Varbergs kyrka är navet för kyrkomusiken i Varberg med omnejd. Det är ett rikt musikliv och en stor församling. Jag gillar läget också, att kyrkan ligger mitt vid torget och att man har torgmusik varje lördag, säger Cina.

Hon har dessutom rötter i Varberg, där föräldrarna vuxit upp, och har tillbringat många somrar i huset i Grimeton.

Extra speciellt känns Varberg församling eftersom förebilden Erik Mohlin varit organist här.

– Han var en briljant musiker och det är stort att få vara en av hans efterträdare, säger hon.

Hon lägger stor vikt vid att man som organist ska synas i församlingen. Att man inte gömmer sig på orgelläktaren utan även leder musiken framför församlingen och kören. Och trots att yrket kan vara stressigt känner hon sig aldrig stressad när hon spelar.

– Man kommer in i en annan värld med de här jobbarkompisarna, säger hon och tittar upp på orgelns pipor.