Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Somriga blomsterråd från floristen Marinette

Sommaren är en lika hektisk som rolig årstid för Marinette Månsson, 27 år. Så är hon också en ambitiös florist, mitt inne i bröllopssäsongen.

Har du alltid gillat blommor?
– Ja, folk har berättat hur jag som mycket liten plockade blommor hela tiden på sommarn. Mina första blomminnen är min mormors blomrika trädgård och vår egen som var likadan. Ett annat minne är påskliljor. Jag hade ordnat nåt bord utomhus och försökte sälja påskliljor jag plockat på vår tomt till grannarna.
Hur blev du florist?
– Jag gick floristutbildningen på Munkagårdsgymnasiet, en fantastisk bra skola. Innan, i grundskolan, hade jag pryat i en blomsterbutik.
Du har medverkat i en hel del floristtävlingar, bland annat var du med i svenska landslaget när Interflora arrangerade Nordiska mästerskapet i blomsterbinderi i Älvsjö januari 2014. Hur gick det?
– Jag placerade mig på en andra plats och vi slutade trea som lag och fick brons.
Du har rört på dig en del?
– Ja. När jag var klar med floristutbildningen packade jag mina väskor hemma i Väröbacka och stack till Oslo där jag bodde i 2,5 år. Jag jobbade i en blomsterbutik, och hann också göra en långresa. Sen blev jag tillfrågad om jag ville börja i en blomsterbutik i Stockholm, så då flyttade jag dit. Jag älskar stan, ja Oslo också, men det var svårt att få en bostad. Under de fyra åren jag bodde i Stockholm flyttade jag sammanlagt elva gånger, de flesta gångerna första året. Förutom flytt har jag även gjort många långresor och kortare resor.
Kollar du på blommor då?
– Ja, redan som barn följde jag med min faster på bussresor och tittade på olika trädgårdar i Sverige. När jag reser i dag besöker jag ofta blomstermarknader och trädgårdar. Monets Trädgårdar utanför Paris borde alla se.
Vilka är dina mest spännande uppdrag hittills?
– Jag hjälpte till på kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop, det var stort och mäktigt. När vi var klara hann vi precis hem och sätta på teven när vigsel startade. Då kunde vi se våra blomsteruppsättningarna. Kul. 
– Jag var även med och arbetade med blomsteruppsättningarna på prinsessan Madeleines bröllop. Kronprinsessparet hade hela sin bröllopsdag officiell medan prinsessan Madeleines och Christopher O’Neills hade valt att ha endast vigseln officiell. Victoria och Daniel vigdes i Storkyrkan och Madeleine och Chris i Slottskyrkan, vilket innebar olika mycket blomsterdekorering.
– En annan stor händelse är när jag tog SM-brons i debutklassen i blomsterbinderi 2012 i Stockholm.
Sedan 2014 bor du i Varberg, vad fick dig att flytta tillbaka till Västkusten?
– Jag träffade Henrik när jag var på besök i Varberg, sommaren 2014 flyttade jag ner. Det passade mig bra, jag ville göra något nytt. I Varberg har jag jobbat i blomsteraffär och startat eget som frilansande florist. Jag gör alla uppdrag små som stora, men framförallt bröllop och andra evenemang.
Vad är roligast att göra?
– Jag älskar att gör buketter men också stora arrangemang. Kungsängslilja och cyklamen är några av mina favoritblommor men jag älskar även gräs. Det kan vara fint att göra en bukett med gräs, blad och annat grönt. Och kanske sticka i en skir blomma.
Hur är trenden nu?
– Det är mycket blommigt, gärna med trädgårds- och ängskänsla. Och mycket grönt. Blommorna får gärna ge en gullig och romantisk känsla samtidigt som de kombineras med en rolig och annorlunda kontrast, till exempel en tistel.
Har du några bra sommarråd för oss amatörer?
– Mitt bästa tips när du plockar blommor är att du inte ska ha förväntningar att de kan stå i en vecka. Njut av buketten i nuet. När den vissnar kan du plocka en ny bukett. Välj gärna ut en blomma du gillar och fyll på. Plocka allt du tycker är fint, som inte är fridlyst.