Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sofia Strömdahl bloggar om sin anorexi

Varje dag skriver Sofia Strömdahl från Halmstad på bloggen Mittlivsomsofia.se om sin psykiska ohälsa och anorexi.

– Jag har fått jättebra respons och många ser upp till mig för att jag är så öppen med mina erfarenheter, säger Sofia Strömdahl.

Det är snart tio år sedan 23-åriga Sofia startade sin första blogg. Då var det inte så seriöst menat och hon skrev mest om vardagliga saker, ungefär samma som kompisarna skrev om. Men medan hennes vänner ganska snabbt tröttnade på att föra dagbok på webben så insåg Sofia så småningom hur skönt det kunde vara att skriva av sig och nå andra människor.

– 2015 började jag blogga mer seriöst och regelbundet. Då hade jag blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp och bloggen har blivit ett sätt att bearbeta den upplevelsen, berättar Sofia.

Följ bloggen här!

Hon kan fortfarande få flashbacks och har fått åka till psykiatriska akutmottagningen när ångesten är som starkast.

– Sådant kan vara svårt att förstå när man inte själv har varit med om något liknande. Men på bloggen kan jag försöka förklara hur det känns och dessutom visa andra som har drabbats att de inte är ensamma och att det inte är ens eget fel.

Övergreppet, sin panikångest, svimningsanfallen som började 2011 och anorexin som följt henne i många år skriver hon ofta om på bloggen. Men trots de tunga ämnena finns det mycket hopp och livslust i Sofias skrivande. Här finns inlägg med titlar som ”Jag är stark” och ”Anorexin kan slänga sig i väggen”.

– Jag är inte lika sjuk som tidigare, nu kan jag oftast tänka friska tankar och det är skönt. När jag fått skriva av mig mår jag alltid bättre och genom bloggen har jag lärt känna många andra i liknande situationer. Jag får mycket kärlek och stöd av mina läsare.

Hjälp får Sofia också från ätstörningsmottagningen i Halmstad och två boendestödjare. Till hösten ser hon fram emot att börja dansa igen, något hon under en period har varit förhindrad att göra på grund av sin anorexi.

Sofia bloggar några gånger om dagen och strävar efter att nå ut till så många som möjligt.

– Jag skriver om viktiga ämnen som det behövs mer kunskap om. 

– Många tror till exempel inte att en våldtäkt räknas om den inte är fullbordad, men det är fel. Eller så ifrågasätts hur offret har klätt sig. Men skulden ska bara ligga på förövaren.

Många av Sofias läsare lider själva av ätstörningar och psykisk ohälsa, men flera av hennes vänner läser också bloggen för att kunna stötta henne bättre. Sofia förklarar att hon har lättare att uttrycka sig i skrift än att prata om sina erfarenheter.

– Utan bloggen hade jag nog inte kunnat vara lika öppen om mina psykiska problem.

Tills nyligen har familjen varit ovetande om att Sofia bloggar, men nu har hon valt att berätta.

– De tycker att jag är modig som skriver så öppet. När mina ätstörningar började för flera år sedan så var det mycket tjafs kring maten, men nu förstår de mig bättre.

I vintras drabbades Sofia Strömdahl av en stor förlust. Hennes yngste bror, som haft en hjärnskada sedan födseln, gick bort, bara sju år gammal.

– Jag saknar min lillebror väldigt mycket. Men nu tänker jag att han sitter i himlen och vakar över mig. Och jag tror att han är väldigt stolt över vilka enorma framsteg jag gör när det gäller min anorexi och psykiska ohälsa.