Skolavslutningen som väcker dubbla känslor

De nio ursprungliga elever som är kvar i HN-klassen på Lindberg skola är inte odelat glada över att flyttas upp till gymnasiet. – Skolan har varit som ett andra hem, vi känner varandra så väl och är nästan som en familj, säger Agnes Johansson.

ANNONS
|

Flera håller med. Det de tidigare sett fram emot, är de inte riktigt längre lika glada över.

– Jag har hela tiden tänkt att det ska bli kul att sluta nian, men nu när vi närmar oss skolavslutningen börjar det kännas lite jobbigt. Inte kul alls, säger Meja Nilsson.

Meja.
Meja. Bild: Annika Karlbom

Hon är för dagen speciellt sminkad eftersom hon deltar i utklädningsvecka som ingår i skolans examenstradition.

I tio år har ursprungseleverna hängt ihop, sen första dan då flera satt i mammas trygga knä tills nu, när flera redan haft sitt första sommarjobb. Genom åren har klassen delats och det har kommit nya till klassen som i dag består av cirka 30 elever.

ANNONS

Sista året har varit tungt. En av de nya eleverna drabbades av cancer och gick för tre månader sedan bort. En svår upplevelse som samtidigt har fört eleverna närmare varandra.

– Han var sjuk ett år innan han gick bort, han var en nära vän, ett lyckopiller, och en viktig del i klassen. Eftersom vi är som en familj har vi gått igenom det tillsammans. Vi har i tagit hand om varandra och är mer rädda om varandra. Jobbigt att fortsätta skolan som den var, men vi har fått bra stöd från andra. Vi är en mindre nu på skolavslutningen, vi känner att det är något som fattas, säger Meja.

Digital avslutning

På torsdag är det avslutning. Planerna för firandet är klara, och naturligtvis ingår det under denna coronavår digitala inslag.

– Det blir tal och sång i musiksalen, men vi kommer att sitta och kolla på det i en gruppchatt i vårt eget klassrum. Så kommer alla i skolan att göra, säger Meja Nilsson.

Sedan blir det fest hemma hos henne, alla är inbjudna. Någon återträff senare är inte planerad, men de tror att det kommer att träffas.

– Det går väl inte att undgå, vi bor ju i närheten” säger en och alla skrattar.

ANNONS

Sedan börjar de diskutera ”Visst måste de ordna en återträffar och se var alla gör”.

Redan förra våren hade minst fyra fixat sommarjobb. I år har det varit svårare, men några har ändå lyckats få lite jobb. En har till och med fixat två, dels på McDonalds där han arbetade förra sommaren och dels på en Gokartbana. Så är han också intresserad av motorer och har sökt till fordonsprogrammet på Peders Skrivares skola.

De övriga har sökt olika utbildningar som samhällsprogrammet, teknikprogrammet och byggprogrammet på Peder Skrivares skola och lantbruksprogrammet på Munkagårdsgymnasiet. Två av tjejerna har sökt musikproduktion på LBS Kreativa Gymnasiet i Varberg.

Ska det inte bli kul att sluta nian och börja gymnasiet?

– Njaaäää, säger de och skrattar.

Läs artikeln som blickade bakåt: ”Vad små vi var!” från förra året.

Då var det mycket pirr. Skolstart för klass F Gul, 23 augusti 2010. Bakre raden: Emily Brooke-Webb, Amanda Jansson, William Sjöstrand, Linn Edvall, Vidar Arnlei, Noel Kläppe. Mellersta raden: Vanessa Balabis, Meja Nilsson, Agnes Johansson, Nova Persson, Maja Brooke-Webb, Robin Qval Wold, Elias Hansen. Främre raden: Joel Bartholdsson, Teodor Wiman.
Då var det mycket pirr. Skolstart för klass F Gul, 23 augusti 2010. Bakre raden: Emily Brooke-Webb, Amanda Jansson, William Sjöstrand, Linn Edvall, Vidar Arnlei, Noel Kläppe. Mellersta raden: Vanessa Balabis, Meja Nilsson, Agnes Johansson, Nova Persson, Maja Brooke-Webb, Robin Qval Wold, Elias Hansen. Främre raden: Joel Bartholdsson, Teodor Wiman. Bild: Annika Karlbom/Arkiv
ANNONS