Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Sigge Johansson är kungen av ölburkar

Sigge Johansson i Blixtorp har en udda vurm. Han samlar på ölburkar. Inte för att panta, utan för att det är kul att ha dem. 1 300 varianter har det blivit genom åren.

Man kan samla på det mesta och det vet Sigge Johansson. Han samlar på många olika saker och att det finns en hel matkällare full med burkar på hans ägor tycker han inte alls är särskilt uppseendeväckande.

– Äh, det är väl inte så märkvärdigt, säger Sigge Johansson när han visar runt i det trånga utrymmet i den gamla matkällaren vars väggar är täckta med hyllor som hustrun Monica och barnbarnet Anton har byggt åt hans samling.

Från jordens alla hörn

I det första rummet står läskburkar i långa banor. Till och med den senaste varianten med smalare och högre burkar än tidigare är på plats. Det större rummet är fyllt med ölburkar i prydliga rader. De är arrangerade i alfabetisk ordning och svenska burkar blandas med burkar från jordens alla hörn.

Även om det inte är särskilt många som känner till Sigge Johanssons samling så händer det att han får burkar av vänner och bekanta. Många har han samlat ihop själv när han varit på promenader eller bilturer. Hans bröder Evald och Karl-Ivar har bidragit med många rariteter.

– Ibland är det svårt när vi åker med bilen och jag ser en burk utmed vägen. Om det ligger bilar bakom kan jag inte stanna, även om jag vill. Men numera är det mest burkar för energidrycker som ligger och skräpar, säger Sigge Johansson.

Jag hittar fortfarande sånt som jag vill ha.

Samlandet fick ordentlig fart sedan Sigge Johansson och hans familj slog sig ner på gården Knutstorp i Blixtorp 1977. De tidigare ägarna hade lämnat kvar flaskor med hemmagjord saft från 1946. De står fortfarande kvar, men har fått sällskap av tusentals ölburkar ( 1 300 varianter, dessutom finns det flera upplagor av vissa burkar).

– Jag hittar fortfarande sånt som jag vill ha.

De äldsta burkarna är tillverkade av plåt och känns robustare än dagens som är gjorda av aluminium. Vissa är oöppnade och andra är urdruckna. Många känner säkert igen märken och motiv med många år på nacken. Den burk som garanterat har den största igenkänningen är Tuborgs burk från tidigt 1970-tal. Det är den färgglada, roliga burken med figuren Perikles på. Den tecknade figuren får frågan: "Du Perikles – Ka' Du sige mig - hvornaar smager en Tuborg bedst?" Perikles svarar "Hvergang".

Till de ovanligaste burkarna hör några från ett svenskt bryggeri utanför Borlänge som hette Risingsbo. Det var ett ångbryggeri från 1850-talet som såldes till Grängesberg 1980 och lades ner 1989.

Även om det ser fullt ut på hyllorna så finns det plats för fler burkar, intygar Sigge Johansson.

–Jag är ganska stolt över samlingen. Det är roligt att ha dem.

Vilken är din favoritöl?

– Jag dricker inte öl längre.

Sigge Johansson har hunnit bli 83 år. De flesta känner igenom honom som Sigge på Netto, klädföretaget med en stor postorderförsäljning som han startade hemma i villan på Kristineslätt 1963. När flytten gick till Blixtorp hade företaget vuxit sig så stort att familjen kunde leva på det. 1982 byggdes butiken och lagret i Heberg. I dag är det sönerna Anders och Olof som äger Falkenbergs Netto som drivs av Catarina Wennström.

LÄS HÄR: Modevisning blev succé