Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Sara Wennerström bytte reklamkarriär mot andra bullar

Från Göteborg och delägare i reklambyrå till bagare och entreprenör i Slöinge. Trots negativa kommentarer valde Sara Wennerström att flytta och byta karriär.

Det är en speciell stämning inne på Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge. Platsen väcker nästan alla sinnen till liv med en idyllisk miljö, ljuvlig musik och inte minst doften av nybakat bröd. Det märks att ägaren Sara Wennerström ägnat tid och tanke åt denna plats, känslan är varm och välkomnande. 
– Jag vill beröra människor med det vi skapar här, och ge dem en guldstund i tillvaron, berättar Sara, som idag är entreprenör och prisad bagare. 

Från början var tanken att huset i Slöinge skulle bli ett sommarhus. Familjen var bosatt i Göteborg och ville få möjlighet till att lämna storstadspulsen på somrar och helger. 
– Vi rörde oss nästan bara i innerstaden, jag och min man. Båda var delägare i varsin reklambyrå.  
Huset i Slöinge renoverades på helgerna. En gammal stenugn i uthuset fick Sara till att starta bloggen Sarabakar.se och idén om ett eget bageri började växa fram. Hon sökte in till en kurs av bagarmästare Jan Hedh, som egentligen var till för utbildade bagare.  
– Skolan ringde upp mig när de upptäckte att jag inte var utbildad och ifrågasatte om jag verkligen var kvalificerad. Först blev jag livrädd, men sedan googlade jag på bagarkläder och tänkte att jag nog skulle smälta in om jag hade rätt mössa på mig. 

Till slut fick hon gå kursen ändå. För att starta upp sitt företag fick Sara hjälp av en kurskamrat med mer erfarenhet i branschen. Drömmen om ett eget bageri i uthuset skulle snart bli verklighet.  
– Det var en lång process med alla förändringar, men jag hade längtat efter något eget och laddat ganska länge.  
 Familjen flyttade till Slöinge på heltid och hösten 2011 öppnades dörrarna till Solhaga Stenugnsbageri, men alla var inte positiva till ett karriärbyte. 
– Många pratade om Slöinge som ett ställe där allt hade fått lägga ner. En del tyckte synd om mig som gav upp ett fint jobb i Göteborg, och sa ”stackars dig, det kommer aldrig gå”.
 
Istället för att låta kommentarerna hindra henne från sin dröm, valde hon att se dem som en drivkraft för att lyckas.  
– Motgångarna har gjort mig starkare, jag har medvetet försökt vända dem till något bra. 
För att sätta Slöinge på kartan, bokstavligt talat, valde Sara att dra igång Slöingerundan – ett lokalt samarbete med andra företag. Effekten blev positiv och i dag är hela 26 företag i Slöinge med på kartan.  
– Vi har besökare från hela landet och jag upplever att bilden av Slöinge har förändrats. Jag ser företagandet som något annat än att bara tjäna pengar, det handlar om hur man är med och bygger samhället vi lever i. 

I dag har Sara fyra anställda på sitt bageri i Slöinge och är delägare i Borgmästargården Kafé & Konditori i Falkenberg. Dessutom håller hon i surdegskurser som snabbt blir uppbokade och har startat en egen liten entreprenörsskola för att hjälpa unga medarbetare som vill bli företagare.  
– Det är mycket jobb och jag får ofta rycka in och sätta företaget framför familjen. Jag är inte den klassiska bullmamman, jag har fått vara bullmamma på ett annat sätt. Barnen får vara med om en annorlunda resa där vi haft mycket medvind men också tuffare perioder. 

Framtidsplanen är fler företag att driva tillsammans med andra, däremot vill hon inte att bageriet i Slöinge ska växa. 
– Det får inte bli för stort, jag vill behålla fötterna på jorden och händerna i degen.