Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sóley Gudbjörnsdóttir backar inte för bak

Hemma hos Sóley Gudbjörnsdóttir är det kalas så ofta det går. Hon älskar nämligen att baka - och kanske kan hennes hobby också bli hennes levebröd!

För fyra år sedan berättade vi om Sóley Gudbjörnsdóttir i Hallands Nyheter. Då var hon en av de allra första att öppna butik vid Breareds torg, en kosmetikaffär. Det var en dröm som gick i uppfyllelse för henne. Men precis som för flera andra som tidigt drog igång verksamhet där gick det inte så bra, och efter ett år fick Sóley stänga sin butik.

– Men jag ångrar inte att jag försökte. Det gav mig erfarenhet - och framför allt fick jag så mycket mer istället! säger hon och berättar:

– Ungefär samtidigt som jag drog igång kosmetikaffären träffade en ny man. Jag har nog fallit för fel sorts män förut, men Marcus är något helt annat. Vi träffades på Harrys där jag jobbat tidigare och när han log blev jag kär direkt! Redan nästa dag kom vi på att vi vill samma saker. Han är så snäll, så stöttande - och han är ordningssam!

Sóley som riktat in sig på ett liv som ensamstående tvåbarnsmamma fick tänka om. Redan efter två månader bestämde sig Sóley och Marcus för att skaffa barn och i maj 2010 föddes Alvin. 18 månader senare kom Aldis till världen.

– Jag var 17 år när jag blev gravid första gången och 30 när jag blev det för fjärde gången. Och nu räcker det med barn - jag vill njuta av dem jag har och räcka till för dem!

Det var under föräldraledigheten som Sóley på allvar upptäckte hur roligt hon hade när hon bakade. Kreativ har hon varit ända sedan hon var liten, ritat, målat, sjungit och skrivit.

– Jag har alltid gillat att baka men det har mest handlat om vanliga bullar och kakor. Men under föräldraledigheten upptäckte jag bakprogrammet Cake Boss. Där gjorde de så häftiga tårtor och jag började testa hemma. Jag har en stor familj och utnyttjar varje tillfälle att baka och ju mer jag bakade desto roligare blev det.

Barnen fick de mest fantasifulla tårtor när de fyllde år, dinosaurier, bilar, tår- tor med Toy Story och Tingeling. Vänner hörde av sig och Sóley fick chansen att utöka repertoaren till bröllopstårtor, doptårtor och tårtor på alla andra tänkbara teman.

– Jag är självlärd, och du kan tro att jag tillbringat många timmar framför datorn för att lära mig och få inspiration. Sedan går jag ut i köket och testar. Jag gör allt själv, mousser och krämer och figurer. Utsidan ska vara snygg men insidan är lika viktig - tårtan måste smaka lika gott som den är vacker. Och ju större utmaningen blir, desto roligare är det!

Uppmuntrad av mammagruppen hon var med i under föräldraledigheten sökte hon också till TV 4:s bakprogram Hela Sverige bakar.

– Jag kom vidare ända fram till slutcastingen, berättar hon. Domarna gillade mina bakverk jättemycket, men till slut stöp det på att jag inte var ”underhållande” nog - man ska kunna slänga slevar omkring sig och gråta och visa starka känslor. Och sån är inte jag – om domaren skulle ge mig ett dåligt omdöme så skulle jag kanske blänga lite. Det blir ingen bra teve av det, säger Sóley och skrattar.

Och hur som helst har Sóley fullt upp med sina nya planer. Hon och Marcus har startat företaget Konditoributiken och precis i dagarna har hon fått klart med egen lokal, i Sörsehallen. Hon är full av entusiasm, liksom resten av familjen, som gärna ställer upp och provsmakar.

– Vi tar det försiktigt i början, tar inga stora lån. Men jag har en bra känsla inför detta. Det vore ju fantastiskt om jag skulle kunna leva på min hobby.

Familjen har dessutom precis flyttat till ett större hus i Skällinge, där de trivs mycket bra.

– Här är lugnt och mysigt och bra för barn att växa upp. Det har hänt så otroligt mycket bra i mitt liv nu. Jag har fått den kärnfamilj jag drömt om, jag vet vad jag vill göra. Jag känner så mycket lycka i min kropp att det är svårt att sätta ord på det!

Bild: Carin Rudehill
Bild: Carin Rudehill