Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Robert Kirtley - utbytesstudenten som blev svensk

Friskis&Svettis. Det är nog det svenskaste som finns. I alla fall enligt reklammannen Robert Kirtley från Oklahoma: ”Alla kan vara med, det är jämställt, ja det ett helsvenskt koncept” säger han.

Robert, som regelbundet kunde ses på Friskis och Svettis i Falkenberg före coronan, tog klivet över Atlanten för att hamna i Halland 1983. Och i Sverige tänker han förbli.

– Jag trivs i Sverige, det är ett snällt land. Här har mina barn vuxit upp och jag har svenskt medborgarskap. Det enda jag verkligen saknar från USA är min släkt.

Faktum är amerikaner vet väldigt lite om Sverige, även när det gäller coronahanteringen. Det är bara Trump som av någon okänd anledning kastar ur sig något om Sverige då och då.

Är delägare i en webb- och reklambyrå

Robert ger ett lugnt och eftertänksamt intryck. Han är noga med orden, så är det också med kommunikation och uttryck han arbetar. I snart 35 år har han pendlat mellan hemmet i Falkenberg till arbeten som art director på olika byråer i Halmstad. Han är i dag delägare i en webb- och reklambyrå.

Robert Kirtley Bild: Håkan Johansson
Robert Kirtley Bild: Håkan Johansson

Robert är lika förbryllad som de flesta svenskar över det stora antalet amerikaners kärlek till Trump och han är oroad över den ökande polariseringen i sitt gamla hemland. Han hoppas och tror att det inte ska bli likadant i Sverige .

– När jag kom till Sverige första gången tyckte jag att det var extrem rent, snälla människor och lugnt. I Sverige fanns bara två tv-kanaler, det fanns mer tid för att gå ut och uppleva naturen. Sverige har förändrats, men fortfarande är det stor skillnad om man jämför med USA. I Sverige följer man det som händer i USA noga, men faktum är amerikaner vet väldigt lite om Sverige, även när det gäller coronahanteringen. Det är bara Trump som av någon okänd anledning kastar ur sig något om Sverige då och då.

Ville ha ett kreativt jobb

Innan Robert, som är uppvuxen i den lilla staden Enid i Oklahoma, flyttade till Sverige läste han på North Texas State Univerity. Där tog han examen, Bachelor of Fine Arts in advertising and design. Han ville ha ett yrke där han kunde vara kreativ. Genom sitt universitet var han utbytesstudent på en folkhögskola i Mullsjö en termin. Året var 1980, han var 20 år, och han träffade Gunilla som sedan många år är hans fru.

– Det sa klick med en gång.

Sommaren 1982 besökte Gunilla som läste på lärarhögskolan i Jönköping Robert, tillsammans med ett par vänner bilade de runt i sydvästra USA. När de var klara med sina utbildningar i respektive land frågade Robert om de inte kunde testa att bo ihop i USA.

– Hon sa hon skulle föredra att testa att bo ihop i Sverige först. Gunilla pratar mycket bra engelska men med en svensk lärarutbildning skulle det vara svårt att få jobb som lärare i USA. För mig var det lättare att få jobb som art director.

Det blev Falkenberg.

Gillar att vara kustbo

– Det är extremt häftigt att bo i en kuststad. Gunillas föräldrar hade en gård utanför Falkenberg. Jag läste svenska på kursverksamheten och fick jobb på ett tryckeri. 1985 började jag på en reklambyrå i Halmstad och har pendlat sen dess. 2003 startade jag hstd reklambyrå med tre kollegor.

I början pratade Robert och Gunilla mest engelska med varandra hemma, sen blev det svenska, när barnen kom pratade Gunilla svenska och Robert engelska med dem. Robert och hans familj har semestrat mycket i USA, ofta för att besöka släkt och vänner.

Robert Kirtley. Bild: Håkan Johansson
Robert Kirtley. Bild: Håkan Johansson

– När jag flyttade till Sverige var det som att hamna i en annan värld. När jag lärde mig språket fick jag mer en inblick i hur svenska tänker. Sverige är ett mer jämställt land där man tar hand om varandra mer. I USA är det dyrt med utbildning, den är inte tillgänglig för alla. Men i USA är inställningen till äldre bättre, i Sverige kunde vi vara bättre att ta hand om de äldres erfarenhet.

Den ovanligt aggressiva valdebatten på andra sidan havet har knappast ändrat på Roberts inställning om var han vill bo, hur valutgången blir vågar han inte gissa:

– Opinionssiffrorna nu pekar mot att det blir Joe Biden som vinner, men det kan ändras. Kanske blir det Donald Trump? Ingen trodde att han skulle hamna i Vita Huset vid förra valet.

Robert Kirtley. Bild: Håkan Johansson
Robert Kirtley. Bild: Håkan Johansson

Lite om: Robert B. Kirtley

Ålder: 60 år

Bor: Falkenberg

Familj: Gunilla och deras två vuxna barn Erik och Leio

Gör: Creative Director, delägare i hstd webb- och reklambyrå i Halmstad