Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prostinna med konstnärlig ådra

En ovanlig gravsten pryder prostinnan Edgrens grav - det är ett avbrutet livsträd.
Johan Fredrik Edgren, var kontraktsprost och kyrkoherde i Morup och levde mellan 1797 och 1870. Hans hustru Carolina Vilhelmina Lovisa Dethmar var tyska, född 1802 i Reckenburg, en stad vid nedre Rhen. Lovisa var en skicklig konstnär och duktig harpist, berättas det. Hon hade kommit i kontakt med skalden Atterboms skrifter och blivit så intresserad att hon reste till Sverige. Här träffade hon den fem år äldre Johan Fredrik och de gifte sig 1838.

Lovisa och Johan Fredrik startade samma år en flickpension i Stockholm, som fick gott anseende. Men när Johan Fredrik utsågs till kyrkoherde i Morup fick pensionen avvecklas.

Lovisa höll tät kontakt med sin familj i Tyskland och reste ofta dit. Hon var angelägen om att de tre barnen Julius, Therese och Cecilia skulle få lära känna sina tyska släktingar och den tyska kulturen och tog ofta barnen med sig när hon besökte familjen.

Barnen turades sedan om att stanna i Tyskland en tid, för att verkligen få möjlighet att lära sig sin mammas modersmål. Nästa gång mamma Lovisa kom på besök var det för att lämna något av de andra barnen och ta den med sig hem som vistats där ett tag. Och så höll det på, säkert ett effektivt sätt att göra barnen tvåspråkiga.

Prostinnan dog den 30 januari 1853 bara 50 år gammal. Dödsorsaken är inte känd men enligt den muntliga traditionen dog hon i mycket svåra plågor. Det avbrutna livsträdet symboliserar att hennes liv blev alltför kort. Från början var det vitmålat men är numera rätt anfrätt av alger och mossa.

Om prosten berättas för övrigt att han var mycket intresserad av jordbruk och bland annat tog in en ny sorts potatis i landet. Det praktiska arbetet med jordbruket överlät han dock med varm hand åt andra.

Källa: Maj-Britt Bennheden