Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mångsidig. Fotografen Jens Assur fyller 45 år. Han håller på med sin första långfilm baserad på Tomas Bannerheds roman Korparna.

Prisad fotograf gör långfilmsdebut

Hans stillbilder och kortfilmer har gjort honom välkänd. Nu är han i gång med sin första långfilm.

Jens Assur hajar till lite över siffran, 29 år, i yrket.

– Jösses! Men det stämmer ju. Jag började jobba på Dagbladet i Sundsvall 1986.

Däremot verkar det som att åren gått milt fram. Han har kvar sitt pojkaktiga utseende, vilket han inte ser som en nackdel. Hittills har det inte hindrat honom från att få sin vilja fram. Själv beskriver han sig också som mycket målmedveten.

Samtidigt har det under åren skett en viss förändring. Den stora brytpunkten kom då han fick barn.

– Går jag tillbaka tio år var jag väldigt fokuserad på mitt arbete. Jag hade en vilja att genomföra saker på ett visst sätt. Nu är huvudfokus på barnen och på familjen.

– Det är verkligen skönt. Andras bekräftelse eller att få vara med i vissa sammanhang etcetera är inte viktigt i dag. Nu handlar arbetet mycket mer om personlig tillfredsställelse. Och som också kan genomföras i en större anonymitet.

Du har fyra barn, varav två egna. Hur är du som pappa?

– Skitbra! Det är jag faktiskt. Men deras mamma är ännu bättre. Jag har lärt mig mycket av henne, som att man ska vara rak och kärleksfull, men också orädd för att säga ifrån. Att vara lyssnande och närvarande. Men precis som alla andra dras jag också in i mobiltelefoner och så. Det jobbar jag på.

Som fotograf är Jens Assur något av en fixstjärna och har under åren tagit hem många priser. I början av 1990-talet fick han fast anställning på Expressen och med det en möjlighet att resa ut i världen. Fortfarande är det många som förknippar honom med de starka bilderna från konflikthärdar i Somalia, Rwanda, Bosnien och Sydafrika.

Efter sju år valde han att bli sin egen och har sedan dess mest arbetat med större fotoprojekt, och med tiden även filmskapande. 2006 kom debuten Den sista hunden i Rwanda. Därefter har han gjort ytterligare tre kortfilmer.

Nu är han i full gång med ett långfilmsprojekt som bygger på den Augustprisbelönta romanen Korparna av Tomas Bannerhed. Historien utspelar sig i Småland på 1970-talet och handlar om Klas som hukar under oket att ta över det lilla jordbruket som funnits länge i familjen.

Att det är en hyllad bästsäljare med många läsare som troligtvis har sin bestämda uppfattning om hur boken bör tolkas skrämmer inte Jens Assur.

– Min vilja är att vara trogen själva kärnfrågan, men som filmskapare kommer man till en punkt där man måste släppa boken. En film kräver ett annat berättande.

– Jag läste den och fastnade efter bara några sidor och visste direkt hur jag ville att filmen skulle bli. Jag har länge drömt om att få göra en långfilm. Efter att jag fyllt 40 år kände jag att jag inte kunde skjuta mer på det.