Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Drivkraften. ”Jag drömmer om att göra låtar som spelas när folk gifter sig, begravs eller får barn. Det är då man har nått fram, och det är det som driver mig”, säger Love Antell.

”Plötsligt är man inte ensam”

Med tv-programmet ”Så mycket bättre” blev Love Antell en kändis även i de bredare lagren. Men själv är han lite rädd för det folkliga.

– Som folklig blir det godtyckligt om du är Jimmie Åkesson eller Lasse Berghagen. Då vill jag hellre vara en nagel i ögat.

Orättvisorna i världen, klyftan mellan fattiga och rika, att människor tvingas fly från sina hem – det är ämnen som Love Antell är mycket engagerad i. Intresset började i tjugoårsåldern, i samma veva som han flyttade hemifrån. Först då kunde han börja formulera sina åsikter och ge sin bild av världen.

Att han politiskt hamnade åt vänster tror han hänger ihop med sin uppväxt på Östermalm, i en vanlig medelklassfamilj med två föräldrar, båda från Finland, och tre syskon. I samma område bodde landets rikaste människor.

– Jag minns några skolkamrater som tyckte att Sverige skulle ha låglönejobb som i USA. Jag visste instinktivt att det var fel, men inte hur jag skulle formulera det. Idag kan jag argumentera mot det. Jag fattar inte hur någon kan ställa upp på saker som skapar klassamhällen.

Nu har Love  Antell en egen familj och bor i en hyreslägenhet i Stockholmsförorten Örnsberg. Nyligen blev han pappa för andra gången. Fyraåringen Hardy har fått en lillebror, Gill, som uttalas med J.

– Det är som Johnny Cash-låten ”A boy named Sue”. Vi gör ett litet experiment här och ger honom ett tjejnamn. Man måste härda dem tidigt. Ge honom skinn på näsan, haha.

Fram till för ett år sedan var Love Antell främst en popartist som spelat med olika band, bland annat gruppen Florence Valentin. Sedan 2012 kör han under eget namn.

Men det var först efter tv-programmet ”Så mycket bättre” som det stora genombrottet kom. Sedan dess har det varit fullt upp.

I våras släppte han plattan ”Barn av Amerika”. Just nu jobbar han med en ny tv-serie, en slags roadtrip, som ska heta ”Love i Finland”. Och för bara några veckor sedan medverkade han i den tv-sända galan ”Hela Sverige samlar” som samlade in över 40 miljoner kronor till offren för den pågående flyktingkatastrofen.

– Jag har varit intresserad av migrationsfrågor länge, sjungit om det och försökt göra något konstnärligt av det. Nu har det blivit den stora politiska diskussionen. Plötsligt är man med i något större, och inte ensam längre.

Förutom musiken har Love Antell ett andra ben att stå på, som tecknare. Även där har det varit framgångar. Bland annat medverkar han med en bild i den världsomfattande utställningen ”Facing the climate”. Illustrationen föreställer en växt vars blad är alla världsdelar.

– Den är väldigt enkel, nästan banal. Men den förklarar väl vad det handlar om. Nu valsar den runt i världen. Det är kul. Jag vet aldrig från början vad som funkar. Oftast kastar jag skit på väggen och ser vad som fastnar. Det är den principen. Då är det roligt att se när något får större genomslag.