Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På jobbet. I alla fall hemma på kontoret, Peter Norberg har hela världen som arbetsplats. På kontoret ryms även whiskysamlingen, en soffa, en boxningssäck och en bastu.

Peter har hittat sin egen stil

Peter Norberg fångar ögonblicken. Nu fyller han 40 år, men livsfilosofin hittade han redan som 19-åring.

Nyfiken och rastlös är två ord som Peter Norberg använder ofta. De egenskaperna har han haft stor användning för. Han växte upp mellan Lastad och Björnås, gick på Tångaskolan och sedan verkstadsteknisk linje på Falkenbergs gymnasieskola. Det var då han lärde sig att leva i nuet.

– Jag skulle åka till Teneriffa. När jag vaknade på morgonen tänkte jag att vi snart skulle åka, i bilen tänkte jag att vi snart var framme i Göteborg, på flygplatsen tänkte jag att vi snart skulle flyga. Då bestämde jag mig för att inte bara tänka framåt utan att fånga ögonblicket.

Lättare sagt än gjort kanske, men Peter har hittat en teknik som fungerar.

– Andas ut, andas in och titta runt omkring dig istället för att springa.

Det hjälper honom i många situationer, också i yrkeslivet.

Resandet sker numera mer i arbetet än privat. Som försäljare på norska företaget NST har han mellan 180 och 200 hotellövernattningar per år. Bara sedan augusti har det blivit 40 övernattningar, alldeles för mycket tycker även Peter. Men när han inte reser är han på hemmaplan, kontoret finns i ett uthus.

Med ansvar för Sverige arbetar han med hela världen som arbetsplats. Till arbetet på NST blev han rekryterad från Falksvets där han jobbade i ungefär 15 år. En mycket uppskattad arbetsledare lät honom experimentera och prova sig fram med svetstekniker. Han hade bestämt sig för att bli så bra som möjligt på det han gjorde och är nu licensierad för "det mesta överallt i världen".

Det myckna resandet gör att Marie-Louise får ta ett stort ansvar för familj och hemmet i Vinberg där de bott i elva år. Att tacka ja till jobberbjudandet var inte självklart, men ett beslut de tog tillsammans.

När resorna går utanför Europa är Peter borta 10 till 14 dagar åt gången och då finns det ibland tid för annat än bara arbete. Vid ett besök på Borneo tog varvsägaren han besökte med honom på en endurotur. Tre timmar i regnskogen. Visst hade han kört enduro tidigare, men inte på flera år och inte i tre timmar. Enduro i tropiska omgivningar bjuder på såväl annorlunda terräng som rädslor. Smala spångar över vattendrag och förbi små byar.

- Jag var jättefascinerad. Och nervös. Vi körde rätt ut i djungeln och jag var livrädd för att köra av för där fanns både farliga ormar och insekter. Ibland vinkade han som körde först att vi skulle minska farten, då körde vi förbi hus och barn som lekte.

Men rädslor till trots, Peter skulle gärna göra det igen, utan att tveka en sekund.

Ett annat intresse började med en Bondfilm. Peter Norberg och en kompis ville testa att åka vattenskidor utan skidor, alltså på bara fötterna, precis som i filmen Licence to kill. Och till deras stora förvåning funkade det. En kort bits åkning på fötterna, sedan ramlade de.

– Det gjorde så ont i arslet att ramla att vi satte flytvästarna som blöjor och våtdräkten utanpå. Vi kan inte ha sett kloka ut.

Efter en stund av lite åkande och mycket ramlande mötte de en båt som drog en kille som åkte på fötterna. Det visade sig vara en åkare i landslaget som var i Falkenberg och Peter med kompis förstod att barfotaåkning faktiskt var en sport med verkliga utövare.

Det var 1991. Redan 1993 kom Peter Norberg trea på SM och sporten har honom fortfarande fast. I somras vann Peter Norberg SM i barfotaåkning och är överdomare i Nordiska mästerskapen.

Nu behöver han inte längre använda flytvästen som stötdämpare, utan kan stå på fötterna i en kilometer.

– Men då gör det ont i fötterna efteråt, de blir helt blå.

Åkningen någonting han delar med sina söner Linus och Lukas. Med Linus delar han också ett yrkesmässigt intresse för svetsning. Linus går en IWS-utbildning (International welding specialist) och när han fått sin examen är han den tredje generationen med IWS-certifiering.

Med så många resdagar, har Peter något tips på resmål?

– Tja, till Egypten har vi rest mycket med familjen. Och Batam, ön vid Borneo där jag jobbat mycket, är bra. Halva ön består av varv och andra halvan av paradisstränder.

Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson