Per-Erik Wikström har bäddat för ett växande Bua

På senare år har Bua fått ett rejält lyft. Hamnen har blivit ett attraktivt besöksmål, och om några år ska det också byggas en pendeltågsstation. Per-Erik Wikström är en viktig orsak.

ANNONS
|

Tidigare i höstas tilldelades Per-Erik Wikström utmärkelsen Varberg Award 2020 av Varbergs Näringslivsförening. Diplomet tog han emot under en högtidlig ceremoni där både föreningens ordförande Jonas Henricsson och före detta statsminister Fredrik Reinfeldt medverkade.

Per-Erik Wikström blev överraskad, glad och stolt och så här i efterhand tycker han också att det var lite landsbygdens revansch.

– På tiden att det som händer utanför centralorten också uppmärksammas, säger han.

Projektledare i Sverige och världen

Per-Erik som är uppvuxen i svensktalande Vasa i Finland har arbetat som projektledare i stort sett hela sitt vuxna liv. Arbetsplatserna har varit på olika håll i Sverige men även i Brasilien, Indien och Kongo-Kinshasa. När han arbetade med uppbyggnaden av Ringhals 1 på 70-talet blev både han och hans fru Ing-Marie förälskade i Halland. 1975 köpte de huset i Bua, som sedan dess varit deras bas.

ANNONS

– Jag har jobbat, och jobbat, och jobbat, och har inte haft tid att engagera mig i samhället så mycket. Inga-Marie har varit duktigare på att lära känna ortsborna och knyta kontakter, säger han.

Per-Erik Wikström har arbetat hårt för att Bua ska ha en levande och välkomnande hamn.
Per-Erik Wikström har arbetat hårt för att Bua ska ha en levande och välkomnande hamn. Bild: Dick Gillberg

Uppdrag: Utveckla hamnen

Men 2006 blev Per-Erik kontaktad av Båtafjordens Hamn AB. Frågan han fick var om han ville hjälpa till med att utveckla hamnen i Bua. Arbetet var ideellt. Han tackade ja och blev medlem i en arbetsgrupp som fick till uppgift att genomföra projektet.

Resultatet kan alla se i dag. Det tråkiga och lite nedgångna hamnområdet har blivit en uppskattad destination. Nybyggda faluröda sjöbodar ligger på rad längst ena kajkanten och det finns full service för både gästande båtar och husbilar. 2018 utsågs Bua Hamn till ”Årets Ställplats” av tidningen Husbil & Husvagns läsare.

– Utvecklingen i hamnen har lyft hela samhället. Det är väldigt skoj att se hur det blivit. Vi har synliggjort oss själva, säger Per-Erik nöjt.

Krävdes tålamod

Men det har inte varit utan blod, svett och tårar. När Per-Erik engagerade sig i Bua Hamn anade han inte svårigheterna som komma skulle. Tidigare hade han arbetat som projektledare i stora el- eller järnvägsprojekt i såväl Sverige som Brasilien, Indien och Kongo-Kinshasa.

– Det är helt annorlunda att arbeta med en kommun. Allt tar så lång tid, och det görs många tidplaner som inte följs. I det privata kan man inte arbeta på det sättet. Det skulle inte fungera.

ANNONS

Per-Erik är en lågmäld man, ändå lyser frustrationen fram.

– Ska man lyckas måste man ligga på och vara envis, konstaterar han.

Något Varbergs näringslivsförening noterat vid valet av pristagare: ”Med envishet, klokskap, långsiktighet och tålamod har årets stipendiat bidragit till att utveckla Väröhalvön i allmänhet och Bua i synnerhet”, lyder motiveringen.

Sjöbodarna har gett Bua hamn nytt liv, framför allt sommartid.
Sjöbodarna har gett Bua hamn nytt liv, framför allt sommartid. Bild: Dick Gillberg

Äntligen en station

Priset gäller inte enbart för arbetet med hamnen. Per-Erik har även varit förhandlare och draglok i Aktionsgruppen för pendeltågsstation i Väröbacka.

– För att utveckla bygden krävs goda kommunikationer. Sedan 2012 har vi haft sådär hundra möten. Man får backa, köra huvudet i väggen, backa och ta ny sats och köra huvudet i väggen, säger han och ler.

Det har gett resultat. Numera finns ett beslut om att bygga en pendeltågsstation senast 2026 i Värö-området, exakt var är ännu inte bestämt.

Var är bostäderna?

Den nya stationen innebär att orten blir mer attraktiv, folk vill flytta in och huspriserna väntas stiga. Per-Erik är förvånad över att bostadsbyggandet inte har tagit fart.

–  Kommunen borde vara på tå, detaljplanerna borde vara klara. Var finns tidplanen?

Per-Erik menar att Bua och Värö har alla förutsättningar att utvecklas fantastiskt bra.

– Bua är ett önskesamhälle, säger han.

Per-Erik Wikström.
Per-Erik Wikström. Bild: Dick Gillberg

Lite om: Per-Erik Wikström

Ålder: 79 år

Bor: Bua

Familj: Hustrun Ing-Marie och en son och en dotter samt ett barnbarn

Intressen: Resor, Per-Erik och Ing-Marie har besökt otaliga platser runtom i hela världen.

Aktuell: Per-Erik har tilldelats Varberg Award 2020 av Varbergs näringslivsförening för sitt arbete att utveckla Bua och Värö.

Varbergs Näringslivsförening

Föreningens inriktning är att ”bli en bra samarbetspart till Varbergs kommun i utveckling av näringslivet i Varberg, grundat på öppenhet transparant och förtroende”.

Består av 550 medlemmar i Varbergs krögarförening, Varberg Handel, Värö Veddige samt övriga företag.

ANNONS