Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patrik Emblad, 29, utanför biblioteket på Handelshögskolan i Göteborg. Under sin forskning har han läst in ofantligt mycket texter. Bild: Lena Berglund
Patrik Emblad, 29, utanför biblioteket på Handelshögskolan i Göteborg. Under sin forskning har han läst in ofantligt mycket texter. Bild: Lena Berglund

Patrik Emblad från Varberg är doktor i skatt

När forskaren Patrik pratar juridik, så är det precis lika snårigt som man tänkt sig.
Inget är självklart.
Nu har han doktorerat i skatterätt.

För Patrik är det viktigt med ett skattesystem som folk uppfattar som rättvist. Kryphålen ska stoppas igen och reglerna ska vara så tydliga som möjligt.

Så är det inte riktigt i dag.

– Ett problem är att ord och begrepp inte har samma betydelse i de olika lagstiftningarna. I min avhandling tittar jag på förhållandet mellan skatte- och civilrätten. Det är inte bara så att ordet "gåva" kan betyda olika saker i skatte- och civilrätten. Ordet "gåva" har också olika betydelser inom civilrätten, berättar han.

Skatterätten är mer bokstavstrogen

Civilrätten är mycket mer omfattande än skatterätt, till dess underavdelningar hör bland annat arbetsrätt, familjerätt, försäkringsrätt, sakrätt och avtalsrätt. En annan skillnad är att i civilrättsliga sammanhang ser man mer på funktion, medan skatterätten är mer bokstavstrogen. Denna dubbeltydlighet används ibland för att leta kryphål och undgå skatt.

Det här är förstås mycket, mycket förenklat. Patrik har forskat fem år i ämnet, hans nu färdiga doktorsavhandling är på drygt 500 tättskrivna sidor. Och han erkänner.

– Jag är lite nördig.

Tidigt intresse för golf

Patrik som är uppvuxen i Södra Näs utanför Varberg visade redan som 14-åring intresse för specialområden då han vann slutomgången i Kvitt eller Dubbelt. Ämnet var golf.

– Det var en speciell upplevelse, när jag var på torget kunde folk som läst om mig i tidningen kom fram och prata. I skolan var det många som tyckte att det var roligt att jag vann, men jag var bara 14 år då och ibland kunde uppmärksamheten kännas lite jobbigt.

Prispengarna på 10 000 kronor gick till en del golfgrejor kan han berätta nu i efterhand. Han är i dag medlem i både Varbergs och Hofgårds golfklubb.

Förutom golf är Patrik intresserad av språk. När han läste samhällsprogrammet på Peder Skrivares skola var planen att bli journalist, svensklärare, litteraturvetare eller jurist. Det blev juridik.

– Språket är juristens främsta verktyg, sammanfattar han.

Fem års forskning

Efter 4,5 år på Handelshögskolan och en juristexamen fick han en doktorandtjänst. Det innebar att han dels skulle undervisa i främst skatterätt, dels forska - och ämnet han valt var ”Det civilrättsliga i svensk inkomstskatterätt”.

Tidsåtgång: fem år.

– Jag var ganska noga med att hålla mig till kontorstider och såg till att jag inte kom i tidsnöd i slutet. Jag har bott kvar i Varberg och umgås med mina vänner där, det är rätt skönt för ingen är jurist, på min fritid sysslar jag med annat.

Förutom golf är Patrik och hans sambo Natalie filmintresserade.

– Vi tittar på allt. När det är jul kan vi ha ett jultema och till halloween är det skräck, haha.

Efter disputationen i oktober, då Patrik försvarade sin avhandling för professorer och fick godkänt ordnade han en mindre fest.

– Jag var lite fundersam, men fick tag på en stor lokal där vi kunde ha stora avstånd mellan borden. Det var innan de hårdnade restriktionerna. Det var inte så stor virusspridning och vi placerade handsprit överallt. Vi hade jättekul, många kom fram och tackade mig. Det var så länge sedan de varit på fest.

Hoppas fortsätta forska

Avhandlingen är klar och Patrik hoppas få stanna kvar i den akademiska världen efter nyår. Han har en färdig lista med forskningsförslag han gärna vill beta av.

– Skatten är en viktig fråga för hela samhället. Det är med skattepengarna man fördelar och omfördelar olika resurser. Skattesystemet är en direkt spegling av olika idéer om vad som är effektivt och rättvist. Hur ser då dessa idéer ut idag och hur kan de komma att förändras i framtiden?

Patrik Emblad Bild: Lena Berglund
Patrik Emblad Bild: Lena Berglund

Lite om: Patrik Emblad

• Ålder: 29 år

• Bor: Centrala Varberg

• Familj: Sambon Natalie

• Gör: Jurist och forskare som också undervisar på Handelshögskolan i Göteborg.

• Intressen: Golf och film