Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Privat
Bild: Privat

Owe Arkeklev 1949-2020

”Ja, man kan bara säga tack. För allt man fått uppleva i det här jobbet. 45 år och inte en tråkig dag!”

Det sa Owe till Anna Olsdotter Arnmar och blinkade strax innan han gick i pension. Och det säger mycket mer om honom än alla ord jag staplar nu.

Men det var inte bara för mig som Owe Arkeklev framstod som Sveriges Television personifierad, i dess allra bästa bemärkelse. Flera på företaget beskriver honom som född att jobba med TV, som Hanna Stjärne, till exempel.

Han var en trygg, glad, nyfiken, engagerad, kreativ, innovativ, musikalisk och artistisk tusenkonstnär - och en väldigt varm och omtänksam kollega.

För mig var varje reportage med Owe speciellt - just för att han själv också tyckte att det var det.

Nyfiken på precis allt; företeelser, maskiner, djur och framför allt människor, som han skildrade varsamt med sin kamera.

Han hamnade på sin första tv-inspelning redan som grabb på Fyrisbadet i Uppsala 1960, och förstod direkt att det var något för honom. Till SVT kom han 1971 efter att ha knockat rekryterarna med en ansökan i form av ett fiktivt polisförhör.

Sen dess har han gjort allt, med dem alla - från Hyland till Bergman till you name it - nyheter, program och egna dokumentärer med mångårige kollegan Anders Nordqvist. Owe visade sig förstås vara en riktigt bra intervjuare också..

Och han drev lika många projekt med familj och vänner - och alltid med musiken.

Ständigt ackompanjerad av pop och dansband, och en helt egen underfundig humor. Som i hyllningen han och en rad kompisar spelade in av en ingivelse till Loket på finalen av Bingolotto i TV4(!).

Jag tänker själv att han lätt hade varit en fantastisk programledare, minst lika bra som Leif ”Loket” Olsson!

Men då påminner en av hans bästa vänner och kollegan Don Titelman mig om helt andra drömmar, i det nya livet med sin älskade hustru Ingegerd i deras nybyggda hus i halländska Ugglarp.

- Owe hade en dröm, sa Don, att köpa en flakmoppe och köra ner barnbarnen till stranden.

Drömmarna och idéerna tog som aldrig slut med Owe. Men i förra veckan och i förtid, tvingades han tyvärr ta med sig dem någon annanstans.

Owe Arkeklev blev 71 år. Vi är många som saknar honom på Sveriges Television.

Susan Ritzén, med tankar från Anna Olsdotter Arnmar, Don Titelman och Hanna Stjärne