Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Oväntat facebookmöte slutade med blogg

Sven Asplunds skrivande tog fart vid millennieskiftet när han, som nästan aldrig var sjuk, låg nerbäddad hemma i svår influensa i fjorton dagar. Att bara ligga och göra ingenting så lång tid var svårt.

– För att ha något att göra skrev jag en julsaga som sedan hamnade i skrivbordslådan. Sagan hade jag tänkt att skriva länge, berättar han.

Några år senare plingade en vänförfrågan från en okänd man in på Svens facebook.

– Det visade sig att han hade skickat förfrågan till fel person. Vi tyckte att vi kunde vara vänner även om vi inte kände varandra. Han hette Ronny Lingstam. Efter ett tag ringde jag upp honom, åtminstone en gång borde vi ju träffas i verkligheten om vi ska vara vänner? Han är illustratör och när jag berättade om min julsaga fick jag skicka den till honom. Han gav den godkänt, korrläste och gjorde illustrationer. Jag tryckte upp hundra ex som jag skickade ut till släkt och vänner i stället för julkort. Det blev väldigt uppskattat.

Facebookvännen Ronny tyckte att han skulle skriva mer.

– Det var så jag började blogga. Det var förra våren. Ronny är min mentor. Han är som jag pensionär och lägger själv ut sina alster på en blogg. Min blogg innehåller lite av varje, jag skriver bland annat om privatdetektiven Simon Hammar. Hans hund Alice nosar upp en del historier.

Från farmor Anna

Sven misstänker att hans skrivarintresse är något han fått i arv.

– Min kusin har sparat breven som min farmor Anna skrivit till sin Axel före giftermålet. Det var välformulerade brev som fullständigt glödde, hon kunde skriva. Det var då jag tänkte att det är därifrån mitt skrivintresse kommer.

Som ung hade Sven planer på att bli journalist, men hans föräldrar dog tidigt.

– Jag bestämde mig för att arbeta och vänta med studielån. Jag började på en treårig aspirantutbildning med lön på en Konsumbutik i Malmö. Jag tänkte gå journalistutbildningen därefter, men chefen i butiken var en eldsjäl. Han lärde mig allt. Redan efter tre månader insåg jag att det är det här jag ville jobba med.

Så blev det. I 40 år framåt arbetade Sven som butiks- och varuhuschef inom flera handelskedjor; Coop, Bauhaus, Biltema med mera. Och det blev eftergymnasiala utbildningar inom Ekonomi/marknadsföring med diplomering på MEU och IHM Business School.

Så blev det Falkenberg

1998 träffade Sven sin blivande fru Eva. Hennes morfar hade en gård i Långås utanför Falkenberg, där hon tillbringade sina somrar. När Sven började som varuhuschef på Biltema i Halmstad flyttade han och Eva från Malmö till Falkenberg. Året var 2004.

– Egentligen tänkte jag att vi bara skulle bo i Falkenberg några år. När jag blev värvad som butikschef på Biltema i Malmö var det kanske naturligt att flytta tillbaka. Men det blev en övernattningslägenhet i stället. Jag trivs mycket bra i Falkenberg, det är en snäll och vänlig stad.

Dessutom har Falkenberg fått en alldeles speciell plats i Svens hjärta.

– Jag och Eva beslutade att gifta oss i Ravlunda kyrka på Österlen 2010. Men jag tänkte, ska jag gifta mig så ska jag också konfirmera mig så jag anmäld mig till en bibelskola. Tre dagar innan giftermålet döptes jag i Skrea kyrka.

Församling gav stöd

En vecka efter giftermålet kallades Sven till sjukhuset:

– Jag hade haft problem med nästäppa och det visade sig vara cancer. Under sju veckor strålades jag på sjukhuset i Lund. Prästen ringde mig och berättade att församlingen bad för mig varje vecka. Det stödet kändes mycket bra, man blir rörd. När beskedet om behandlingen hade lyckats bjöd Skrea församling in mig till fest för att fira. 30 personer var där och jag tackade för allt stöd.

Förutom att skriva är Sven intresserad av musik och där har ytterligare ett möte på senare år haft betydelse.

– Jag och en kompis från ungdomsåren träffades efter 40 år. Som unga hade vi bildat ett band, han gick en musikutbildning och blev senare rektor. Vi bestämde att börja skriva musik igen. Jag nynnar melodierna och han skriver ner noterna. Texterna skriver jag. En låt är utlagd på youtube och heter ”Bara för dig”. Den är lite åt folkmusikgenren, det tycker i alla fall Eva.

2017 slutade Sven som varuhuschef, sedan dess driver han, förutom att hålla på med text och musik, eget företag.

– På uppdrag av olika butiker, apotek, äldreboenden och andra verksamheter kontrollerar jag anonymt hur service och annat fungerar. Som före detta butikschef har jag stor ju stor erfarenhet av serviceverksamhet.

Sven Asplund Bild: Håkan Johansson
Sven Asplund Bild: Håkan Johansson

Lite om: Sven Asplund

° Fyller: 65 år 19 augusti

° Född och uppvuxen. Malmö

° Bor: Falkenberg

° Familj: Hustrun Eva

° Gör: Före detta varuhuschef, driver i dag egen konsultverksamhet samt har uppdrag som god man

° Intressen: Skriver i egen blogg malmopagen.se, gör musik, till exempel Bara för dig (se Youtubevideo nedan)