Oskarsdal von oben. Där det nya polishuset ligger, och som uppfördes på 1960-talet, var det tidigare kolonilotter, vilket framgår av bilden. Hagaskolan, som syns på fotot, byggdes 1947, alltså för snart 70 år sedan.
Oskarsdal von oben. Där det nya polishuset ligger, och som uppfördes på 1960-talet, var det tidigare kolonilotter, vilket framgår av bilden. Hagaskolan, som syns på fotot, byggdes 1947, alltså för snart 70 år sedan.

Oskarsdal fick sitt namn efter Oscar II

ANNONS
|

Under åren 1880–1885 steg Varbergs folkmängd från 2 976 till 4 056. Järnvägstrafiken hade kommit i gång och industrier likaså och i hamnen rådde liv och rörelse. Många nyinflyttade hade sökt sig till Varberg och en ny tid hade börjat. Nya stadsdelar hade börjat växa upp utanför Varbergs stadskärna.

En sådan var bland andra Oskarsdal, ett namn nog så poetiskt, men ursprungligen hette det kort och gott odaljorden nr. 18, Gamlebygärdet. Denna del tillhörde snickaren och sedermera byggmästaren N.A. Petersson. Han byggde sig själv här en kringbyggd gård med ladugård, manhus, stall och lador. Dessutom byggde han en snickeriverkstad för tillverkning av likkistor. Denne Petersson var en mångsysslare till man.

ANNONS

Han höll nämligen också staden med en likvagn, som drogs av två av hans fyra hästar. Dessa dragare ingick i det lantbruk som han också bedrev. När Petersson hade för avsikt att bygga på de avstyckade tomterna av sitt stora jordområde stötte han på motstånd från byggnadsnämnden.

Någon stadsplan var nämligen inte fastställd, och man ville inte tänka sig en ny stadsdel i norr; ”så aflägsen från den egentliga staden med gyttringar af hus, där hwarken sundhet eller ordning skall kunna upprätthållas”. Om Petersson fått som han tänkt sig skulle staden tvingats till dyrbara offentliga tjänster och service, inte minst när det gällde polisbetjäning.

Efter att ärendet behandlats i andra instanser gick Peterssons byggnadsansökan på de avstyckade tomterna ända upp till Kungl. Maj:t, som gav Petersson rätt att bygga utan att stadsplanen var fastställd. Likkistesnickare Petersson visade sin tacksamhet genom att uppkalla den nya bebyggelsen för Oskarsdal efter vår dåvarande kung Oscar II.

Efter denna triumf för Petersson blev det fart på byggandet de följande åren på 1880-talet, och en helt ny stadsdel växte upp i Varberg samtidigt med Platsarna.

ANNONS

En av dem som bosatte sig här var arbetskarlen A.G. Bartholdsson Eklund, som byggde sig ett boningshus i trä. Johan August Eklund, som sedermera blev tunnbindaremästare, var fader till den välkände Varbergsprofilen Vilhelm Eklund. Han gick i lära hos fadern som i många år drev tunnbinderiverkstaden på Oskarsdal. Han levererade ekkaggar till Systembolaget och var också en stor tillverkare av smördrittlar.

Förutom det att byggmästare N.A. Petersson byggde ytterligare hus till sig själv, lät han också uppföra ett hyreshus i två våningar i trä, det så kallade Stora Huset, eller Arbetarehuset, som det också kallades. Här bodde i huvudsak järnvägare med sina familjer.

Handelsfirma C.A. Börjesson utvidgade också sina intressen genom att bygga ett boningshus på Oskarsdal. Börjesson & Co var en av de större handelsfirmorna i stan som också låtit uppföra den stora tegelbyggnaden i hamnen, Hamnmagasinet som tjänstgjort som spannmålsmagasin. Den är fortfarande i gott skick och rymmer numera flera olika verksamheter.

Med tanke på befolkningsstrukturen kan man betrakta Oskarsdal som ett hantverks- och småindustriområde med hyreslägenheter för arbetare. På senare år har det blivit ett trivsamt villaområde, men av gatunamnen kan man utläsa hantverkarnas yrken från gångna tider.

ANNONS

En som är väl bevandrad i Oskarsdals historia är konstnären Peter Gustafsson, Tunnbindaregränd nr. 5. På 1980-talet ledde han stadsvandring i denna del av Varberg, och det var med stort intresse åhörarna lyssnade på hans kunskaper om just Oskarsdal.

ANNONS