Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andra boken klar. Historien utspelar sig till stor del på en gård. Theréze, som själv har ridit sen hon var barn, har inspirerats av de fina fjordhästarna som går i hagen intill hennes hus.

Nya boken blev ett riktigt hästjobb

Theréze Ingmarson i Åskloster ger ut sin andra bok.  – Jag ville veta fortsättningen på den första, säger hon. November förra året sa hon upp sig från nya jobbet och satte igång skrivandet.

Man skulle kunna kalla Theréze för envis och, trots alla svårigheter, för en obotlig optimist. Skrivandet är något hon har kämpat för.

Hon berättar om sin första bok:
– Jag var mitt i livet med en liten ettåring och hus då min pappa väldigt hastigt gick bort i cancer. Jag var utarbetat och ville inte återgå till mitt arbete som butikschef. Jag sörjde min pappa, och var på väg in i en depression och försökte hantera det genom att fantisera ihop en drömvärd, säger hon.

Fantasivärlden var förlagd i Älvdalen i Dalarna där hon som barn haft härliga somrar. Hon fyllde den med olika påhittade personer. När hon insåg att det kunde bli en bok sökte hon till Skrivarakademin på Folkuniversitetet i Stockholm. Utbildningen under två terminer var helt på distans och omfattade allt från romaner till manus och radioteater.
– Jag var så hungrig i början. Vi fick lära oss grunderna, sådant som gestaltning, och lära oss använda alla sinnesintryck som lukt och syn. Det öppnade upp mycket för mig.Theréze som sagt upp sig från jobbet tog studielån, skrev och fick ibland hård kritik från både handledare och kurskamrater. Just kritiken är en viktig del i utbildningen, det är den som ska leda framåt.
– Jag har nog alltid tyckt att det är roligt att hitta på, men jag hade inte det språkliga. Jag är lite korthuggen. Så självförtroendet var inte det bästa när jag började utbildningen. Det var deadlines hela tiden och det var alltid skriftlig kommunikation. Vi fick uppgifter som ”gestalta ett lugnt rum där du mår väl”. Vi kunde läsa varandras texter, allt låg samlat på vår hemsida på internet.

Hur var planen när du var klar?
– Det hade hela tiden funnits ett sug att ge ut en bok. Jag kontaktade olika förlag, i maj 2014 nappade Hoi Förlag som hjälpte mig med boken, men jag själv fick stå för kostnaderna. Förlaget tryckte över 2000 böcker vilket ska vara lite mer än normalt vid en debut liksom den kontakt som knöts med Akademibokahandeln.

När boken ”Flugfiskarens dotter” var tryckt och klar tvingades Theréze inse att mycket arbete återstod.
– Det visade sig att jag fick sköta lanseringen i stort sett själv. Jag kontaktade bokhandlare och tidningar. När någon tidning skrev om mig hörde flera av sig. Jag var i lokalradion och i tidningar i Dalarna, Göteborg och Halland. Som tur var har jag läst ekonomi och marknadsföring när jag utbildade mig till butikschef på högskolan. Men man måste också våga prata officiellt.

Att vara i det offentliga rummet var jobbigt men Theréze var ändå mest orolig för vad läsarna skulle tycka.
– Den första recensionern tryckte ner mig totalt, men i övrigt har de varit jättesnälla. Jag har varit ute på både facebook och Instagram. Men jag har fortfarande kvar lite böcker att sälja.
Ändå blev det en ny bok?
– Ja. Flera har frågat när nästa bok kommer och jag var själv nyfiken på fortsättningen. Men det var inte bara det. Jag behövde skriva av mig efter ett missfall. Det var samma sorgebearbetning som när pappa dog. Jag sa upp mig från mitt nya jobb som butikschef hos Arken Zoo i Kungsbacka.
Bild: Annika Karlbom


Den nya boken ”Över frusen älv” blev klar i tryck nu i september och är en fortsättning på ”Flugfiskarens dotter” där flugfiskaren har många drag av Theréze pappa. Båda böckerna som utspelar sig i Älvdalen är en blandning mellan romantik och spänning. Historien i andra boken tilldrar sig på en gård, Theréze har inspirerats av de fina fjordhästarna som går i hagen intill hennes hus. 
– Det är lättlästa böcker som ska underhålla läsarna. I den andra boken fortsätter man att följa huvudpersonen Sophie som bosätter sig på en gård hon har köpt. Den här gången har jag inte använt mig av något förlag utan har själv skött alla kontakter med bland annat en lektör, en illustratör, korrektur och tryckeri. Jag har tryckt boken till mig själv som 40-årspresent.