Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nu varvar Tobias ner på gården i Norrland

Tobias Ytterman är både avslappnad och orolig. Än är inte alla intryck på plats.

Nästan helt utan segelkunskaper gav sig Tobias den 7 juli 2012 ut med en 27 fot (drygt åtta meter) lång Albin Vega tillsammans med två kompisar. Båtvana hade han dock och en av dem kunde segla. Planen var att segla jorden runt.

– Vi var sugna på att ge oss ut och se oss omkring. Jag ville ha något att berätta för mina barnbarn när jag sitter i gungstolen på gamla dar, säger Tobias och ler stort.

Och en del lär han kunna berätta. De tre vännerna har tagit sig igenom Panamakanalen, kajkat omkring bland delfiner, valar, havssköldpaddor och hajar och besökt många exotiska platser. Men jorden runt blev det inte.

– Efter Panamakanalen bestämde vi oss för att ta det lugnare. Varför stressa, vi ville i stället vara på platserna vi besökte lite längre.

Seglingen över Atlanten från Kap Verde till Karibien gick ovanligt lätt. Efter Panama blev det Galapagos och Marquesasöarna i Franska Polynesien.

Under den fortsatta seglingen blev det flera omgångar dygn med storm och höga vågor. En natt hade Tobias och hans vänner stora problem med att få ner seglet. Det var bara att hålla sig vaken och kämpa på. Tobias hade dock turen att aldrig bli sjösjuk.

Väl i hamn träffade de många andra seglare, det var party på båtarna och en del krogbesök.

– Men vi hade som regel att inte dricka till sjöss. Den höll vi stenhårt på.

När svenskar träffades höll de ofta ihop. Ett tag seglade fem svenska båtar i grupp. Men Tobias och hans vänner träffade även många infödda öbor då de la till. En del hade stora kunskaper om fridykning och havets fiskar och djur.

När båten nådde Australien oktober 2013 sålde vännerna sin båt och splittrades upp. Två åkte hem, medan Tobias ville fortsätta äventyret. Han jobbade ihop pengar som snickare och luffade runt. I stort sett var han över hela ”ön”.

– Jag gjorde allt man ska göra enligt ”måste-göra-listan” för Australien. Jag klättrade, vandrade och tog mig igenom det stora ökenområdet i inlandet.

Men allt resande och alla intryck har satt sina spår. Tobias känner sig lite orolig och behöver smälta sina intryck. Det första han gjorde då han kom till Sverige var att åka till familjens släktgård i Västernorrland.

– Där behöver jag sitta på en stubbe och fundera. Jag arbetar med gården och i skogen. Jag är på kort besök i Varberg och Falkenberg sen åker jag dit igen.

– Jag har ett snickeriföretag jag kan köra igång. Men jag skulle vilja göra lite mer ”dumheter” som att åka transsibiriska järnvägen eller klättra i Nepal.

Vad har tvåårsresan inneburit för dig?

– Jag har fått mer reslust. Förr var jag väldigt nöjd med att vara hemma.