Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Nu lyser det i prästgårdens fönster igen

Dagen före nyårsafton klev Margareta och Göran in i prästgården för första gången. Sex timmar senare lämnade de Fagered övertygade om att de hittat sitt första gemensamma hem.

Margareta Paulsson, 73 år och Göran Pettersson, 68 har blivit sambo för första gången. Vid påsktid fick den nyckeln till sitt första gemensamma hem, Fagereds prästgård. Flyttkartonger står fortfarande på rad och de flesta av de tio rummen är provisoriskt möblerade. Margareta har lämnat lägenheten i Linköping där hon bott i 53 år. Göran har fortfarande kvar sin gård utanför Älmhult som han håller på att sälja.

– Det ska bli så skönt när vi bara har ett ställe att bo på, säger Margareta.

Hennes flyttlass kom till Fagered för några dagar sedan och trots att hon precis genomfört en flytt med allt vad det innebär ser hon lugn och avslappnad ut.

– Även om jag bott i många år i samma lägenhet i Linköping är jag van att byta miljöer och träffa nya människor, säger Margareta

Träffades på nätet

För fyra år sedan träffades Margareta och Göran för första gången i verkliga livet efter att ha fått kontakt via en dejtingsajt.

– Det kändes bra från första stund, säger Margareta.

Göran nickar instämmande med eftertryck. Han har flyttat många gånger i sitt liv och de senaste åren har han bott på en gård utanför Älmhult. Där har han bland annat målat tavlor, ett intresse som han delar med sin sambo. Dessutom har han ordnat ljusshower, byggt en stor lekplats, haft servering, galleri och mycket annat. Nu lämnar han gården, men hans vurm för att skapa aktiviteter; måla, komponera och skriva musik, tar han med sig till Fagered. I bottenvåningen den gamla prästgården har han och Margaret varsin ateljé. På övervåningen har ett av rummen blivit Görans musikrum.

– Det ska bli så skönt att slippa plocka undan varje gång jag målat. Här han prylarna stå framme, konstaterar Margareta.

Saknar kommunalt vatten

Hon har bland annat arbetat som företagsutvecklare, hon har målat på fritiden och hon har även haft kurser i akvarellmålning. Nu ska Margareta ägna mer tid åt målning och i sommar ska övervåningen på det som bland annat var kamrersexpedition användas som galleri. Där ska Margareta och Göran visa sina målningar och i framtiden tänker de att även andra lokala konstnärer ska få visa sina alster där.

Vi kunde flytta in direkt. Det är inget som akut måste göras

Det som tidigare var kamrersexpedition ligger i ett rött uthus. På senare år har utrymmet försetts med kök och badrum. Här ska Margareta och Göran inreda för att hyra ut.

– Det finns säkert många som vill komma hit bara för att få lugn och ro och kanske vandra i omgivningarna. Och så är det säkert många besökare på Gekås som vill ha någonstans att bo, säger Göran.

Margareta och Göran visar upp i sitt nya hem som de föll för direkt. Visserligen väntar de på att det kommunala vattnet ska anslutas, fasaden måste åtgärdas och balkongen måste göras om. Men det är överkomliga saker.

– Vi kunde flytta in direkt. Det är inget som akut måste göras. Vi måste inte ha allting tipp topp. Här finns fungerande kök och badrum, konstaterar Margareta.

Tio rum och kök

Fagereds prästgård är från 1850-talet. När Svenska kyrkan bestämde sig för att sälja gården hade den stått tom i ett år. Men innan dess lades taket om på boningshuset och bergvärme installerades. Så småningom ska Margareta och Göran sätta sin egen prägel i de tio rummen, men det får ta sin tid.

– Vi ska bo här i minst 20 år, säger Margareta och tittar på Göran. Han konstaterar att de har bra gener. Margarets mormor blev blev 97 år och Görans mamma är 98 år.

– Det är verkligen värt att flytta hit. Vi kommer att få många bra år här, säger Göran.

Att Margareta och Göran blev sambo tackar de bland annat pandemin för. Tidigare pendlade de mellan hemmen i Linköping och Älmhult. Margareta värnade om sitt liv i Linköping och vännerna hon hade där.

– Pandemin fick mig att tänka efter. Hur skulle vänskapen vara efter pandemin? Vad var viktigast för mig? Jag ringde Göran och sa ”Vi flyttar ihop”.

– Jag blev chockad, men glad, säger Göran.

Någonstans mellan Stockholm och Köpenhamn

Kriterierna för den gemensamma bostaden var att det skulle finnas gott om plats för deras barn och barnbarn, sammanlagt 22 personer. De skulle bo någonstans mellan Stockholm och Köpenhamn och det skulle finnas möjlighet för dem båda att utöva konstnärlig verksamhet.

– Vi ville inte ha ett vanligt hus, säger Göran.

Han var den som fick hand om ”Hemnet-knarkandet” och visade Margareta olika hästgårdar, missionshus och skolor som fanns till salu. Strax före jul dök prästgården i Fagered plötsligt upp på Hemnet.

Göran och Margareta konstaterade att Fagered verkade vara en trevlig by och läste sig till att Falkenbergs kommun arbetar aktivt med landsbygdsutveckling. De upptäckte Falkenbergsrevyn och dessutom Fagereds-revyn.

– Då förstod vi att det måste finnas människor med driv i Fagered. Det passar oss, säger Göran.

Hittade hem

Efter ett besök i prästgården som varade i sex timmar visste Margareta och Göran att de hittat hem. Efter en budgivning kunde de skriva kontrakt i slutet av januari.

– Det känns spännande och inte alls konstigt att flytta till en helt ny plats. Jag tror att det blir lätt att få nya kontakter. Vi känner oss inte ensamma, säger Göran.

För trots att de bara varit Fageredsbor i några veckor är de på god väg att lära känna sin nya omgivning.

– Vi har blivit så väl mottagna, säger Margareta.

– Vi har fått blommor och många säger att det är så roligt att det lyser i fönstren i prästgården igen.

LÄS MER: Fagereds prästgård till salu