Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Nils-Göran Bengtsson bygger lekkyrkor till förskolebarn

Lekstugor finns det gott om, men lekkyrkor? Nils-Göran Bengtsson i Träslövsläge har tillverkat två. Både Björketorps kyrka och Hindås kyrka har blivit små kopior i Nils-Göran Bengtssons snickarverkstad.

Nils-Göran Bengtsson har varit byggnadssnickare i hela sitt liv. Det var även hans pappa och farfar. Nils-Göran Bengtsson bor kvar i huset från slutet av 1800-talet i Träslövsläge. Ett hus som hans farfarsfar lät bygga åt sin familj. En snickarbod som vuxit generation efter generation har hela tiden funnits på tomten.

I snickarboden har Nils-Göran Bengtsson tillbringat en stor del av sin fritid. Som om det inte räckte med att bygga, snickra och renovera under under arbetstid har det genom åren byggs flera båtar, inredning till det egna hemmet, prylar och presenter till familj och anhöriga, men något så udda som en lekkyrka har det inte blivit förrän nu på senare år.

Församlingen fick en donation

På krokiga vägar fick Nils Bengtsson frågan av Björketorps församling om han kunde tänka sig att bygga lekkyrkor som såg ut som församlingens två kyrkor. Bakgrunden till den ovanliga frågan var att en församlingsmedlem med ett varmt hjärta för barnen i församlingen gjort en donation. Donatorn ville att pengarna skulle användas till något som barnen kunde leka med. Via bekantas bekantas bekanta fick Nils för några år sedan frågan om han kunde tänka sig att bygga lekkyrkor till församlingens förskolor.

– Jag behövde inte fundera länge. ”Det fixar jag väl”, tänkte jag, minns Nils Bengtsson.

Han började med Hindås kyrka som invigdes får två år sedan. Björketorps kyrkan har stått färdig ett tag, men på grund av pandemin har den inte kunnat flytta till sin nya plats i den kristna förskolan Fisken i Björketorps församling. Men snart är det dags.

Gediget och imponerande bygge

De båda lekkyrkorna är cirka en meter långa. Tro inte att Nils haft några ritningar att utgå från, han har inte ens varit i Björketorps kyrka. Några fotografier är allt han haft att utgå från och resultatet är gediget och imponerande bygge med många detaljer och allt är anpassat efter barns ibland hårdhänta behandling.

Kyrkan står på ett nybyggt bord som försetts med hjul på så att det ska vara lätt att flytta runt det på förskolan. Den som blir sugen att leka med kyrkan kan lyfta på taket och flytta på bänkar, kyrkorgel och annan inredning. I Björketorps kyrka har en kyrkråtta flyttat in med sin ost. Hindås kyrka har en kyrkogård med kistor i olika storlekar och färger som kan användas vid speciella tillfällen.

Farfar byggde Läjets kyrka

Det är inte bara Nils-Göran Bengtsson i släkten Bengtsson som byggt kyrkor. Hans farfar Gustav Elof Bengtsson (1874-1960) var med vid bygget av Läjets kyrka. I full skala, vill säga.