Nöjd - men bara om gästerna är nöjda

Han är krögaren som alltid har satt gästen i första rummet. Konsten att ta hand om andra hjälpte honom även genom en tuff sjukdomsperiod.

ANNONS
|

Mat och musik har varit två teman i Erik Videgårds liv. Han började som ljudtekniker och turnerade i flera år med band som Reeperbahn, Europe och Boppers. När första barnet kom 1984 lämnade han turnélivet och började i servisen i Stockholms krogvärld. Där lärde han sig det mesta om tranchering, flambering, dekantering, gästmottagning, gästpsykologi och annat som hör matsalsarbete till.

På 1990-talet var Erik Videgård redo för det som han än idag är mest känd för: att driva och utveckla krogar. Han började med att omprofilera Scandics restaurang Coq Blanc till prisad finkrog, och tog sedan över den och flera andra restauranger.

ANNONS

Som mest var han delägare i tio krogar. En av dem var East, tidigt ute med modern asiatisk mat i Sverige. En annan var Fjäderholmarnas krog, en tredje var Videgård. Det asiatiska temat fortsatte han utveckla på En Halv Trappa Plus Gård.

Framgångarna gjorde honom också efterfrågad som idékonsult för krogägare runtom i Sverige. Några år var han även i Ryssland och byggde upp vad som kom att bli en av S:t Petersburgs bästa restauranger, Daniel. "Alla" kom dit, också president Putin och hans parhäst Medvedev, tillsammans med ett rigoröst säkerhetsprotokoll. Det inbegrep egen kypare och en modern form av munskänk, utrustad med ett portabelt laboratorium för att undersöka maten.

Erik Videgård själv tänker hellre tillbaka på Julio Iglesias besök på Coq Blanc. Den spanske sångaren blev så nöjd att han förlade varje middag i en hel vecka till gourmetkrogen, och sedan höll kontakt med Erik Videgård i flera år.

Sådana historier är kanske frukten av Erik Videgårds drivkraft: att alltid sätta gästen i centrum.

– Gästens upplevelse är viktigare än allt. Visst, man måste tjäna pengar för att krogen ska gå runt, men om du inte sätter gästupplevelsen före allt annat, då kommer du inte att få någonting tillbaka.

ANNONS

Konsten att ta hand om folk hjälpte honom genom en kris för några år sedan. Han drabbades av cancer i vänster tonsill och genomgick en lång och plågsam behandling, som länge hindrade honom från att både äta och arbeta.

En vän som var filmproducent ville hjälpa honom tillbaka och frågade om han kunde ta hand om skådespelarna i en amerikansk film som skulle spelas in i Stockholm, "The girl with the dragon tattoo". Erik Videgård lärde känna regissören David Fincher och skådespelaren Rooney Mara och han blev god vän med stjärnan Daniel Craig, som han också lagade all mat åt.

– Det var nog avgörande för mig eftersom jag hade varit så pass svårt sjuk. Det hjälpte mig att komma igång och få självkänslan tillbaka.

Idag är han frisk och i full gång med sitt senaste projekt, Tasty Thai, en snabbmatskedja vars råvaror fryses ned i flytande kväve på plats i Thailand. Första restaurangen öppnar i Vällingby i höst. Han föreläser också om det kinesiska Sichuanköket, som han upptäckte genom en kokbok av Fuchsia Dunlop. Läsning har alltid varit främsta inspirationskällan för Erik Videgård.

– Sedan reser jag naturligtvis också. Men jag läser mer än jag reser. Jag har fortfarande aldrig varit i Kina.

ANNONS

Fyller: 55 år den 13 augusti 2015.

Gör: Krögare och författare till fem böcker om mat och dryck, senast "Facing Heaven - Välkommen till Sichuanköket" (Natur & Kultur).

Bor: På Östermalm i Stockholm.

Familj: Fru Kajsa, barnen Max och Vilma, vuxna dottern Felicia och dotterdottern Iris.

Så firar jag födelsedagen: "Jag står och provlagar något för den nya restaurangen. Kanske gör jag något extra just den här dagen."

Om att fylla 55: "Jag har ingen ångest. Det är inget speciellt med 55."

Så rensar jag tankarna: Maratonkollar tv-serier, nu senast "Sense8".

Bästa sommarmaten: Nudlar.

Finns alltid i kylskåpet: "Ägg, smör och fransk senap."

Blir lycklig av: Mat!

ANNONS