Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Martin Josander har hjälpt till med att sätta Varbergs Kurort på kartan. Ett äventyr som varade i drygt 20 år.

Mr Kurort fyller 50 och drar iväg till New York

Säg Martin Josander och de flesta varbergare tänker på Kurorten. Kanske dyker också begreppen entreprenör, arbetsmyra och idrottsfantast upp. I dag fyller Martin Josander 50 år och denna milstolpe firas tillsammans med familjen i New York, ett länge efterlängtat resmål som nu blir verklighet.

Vi kliver in på Resias kontor på Kyrkogatan strax före klockan tio. Här basar Martin Josander sedan tre år. För en gångs skull råder det lite frid och ro kring denne flitige man.

– Snart drar det igång, säger Martin Josander glatt. Folk har inte slutat resa bara för att solen skiner.

Själv beger han sig västerut i mitten av månaden. För så är det bestämt, att hans 50-årsdag den 19 augusti skall firas i New York.

Hela familjen, hustru Charlotte och de fyra barnen , följer med. Inte så lätt att samla gänget, men nu gick det.

– Vi bestämde tidigt att vi skulle resa bort. Jag och min hustru är årsbarn så henne skall vi fira lite längre fram i höst. Då åker vi till Grekland.

Något annat än att hela familjen ska få må bra önskar inte Martin Josander. Prylar har han så det räcker, hellre då upplevelser. Som ”The Manhattan Skyline”.

Att fylla 50 tar han med ro. Han känner ingen kris, gläder sig mycket åt Amerikaresan. Visst, det är klart att kroppen inte längre är 20, men fortfarande finns orken och lusten att ta en joggingrunda och till jobbet blir det cykeln.

– Jag känner tacksamhet för att jag är frisk och hänger med. Det är ingenting man ska ta för givet. Är det någonting jag vill bli bättre på så är det att leva i nuet. ”Carpe Diem” må vara slitet, men det är sant. Ett 50-årslöfte är att få mer tid för familjen.

Martin Josander är född och uppvuxen i Gödestad. En trygg och kärleksfull barndom på landet. Fadern var lärare, men kanske mest känd som den eldsjäl som drev Åkulla Friluftsgård och alla aktiviteter runtomkring. Mamma började som ekonomiföreståndare och slutade som universitetslärare. Att gilla utmaningar verkar ligga i familjen.

– Under gymnasieåren flyttade vi in till Varberg. Jag hade turen att få sommarjobb som kontorsvaktmästare på skolkansliet i kommunen och ännu större tur när det jobbet blev en fast tjänst efter studenten 1981.

När han inte jobbade spelade Martin Josander fotboll. Och det med framgång. Fostrad i Grimeton IK, men från 17 års ålder var hemmaklubben Varbergs GIF. Han var också uttagen till träningsläger för juniorlandslaget och fick göra lumpen på en idrottspluton. Ett SM-guld blev det med Hallands Junior­landskapslag.

– Livet var gott, men jag kände att jag ville något mer. Efter en avbruten utbildning till fritidspedagog gick jag en eftergymnasial utbildning i Turism och Reseliv i Göteborg. Har alltid gillat geografi – och människor och service förstås.

Ännu en gång hade Martin Josander tur med tajmningen. Efter utbildningen 1987 tillfrågades han av Varbergs Kurort – ett fristående kommunalt bolag. På den tiden var Kurorten förlagd till Varmbadhuset i innerstaden och Martins uppgift var till en början att ansvara för försäljning och bokning.

– De första åren inkvarterade vi folk i några lediga flyglar på Östergården. Sedan fick de promenera eller ta kurortsbussen ner till behandlingarna. Minns hur vi åkte upp till Ikea och handlade möbler.

I slutet på 1980-talet förvärvade kommunen och bolaget Apelvikens Kustsanatorium och hela verksamheten flyttades dit.

Hotellkedjan Comwell kom in i bilden efter några år. Då hade anläggningen totalrenoverats för en stor summa pengar. Det blev några tuffa år att komma ikapp investeringarna, men sakta men säkert lyckades man ta marknadsandelar.

Det känns hemskt att säga det, men terrordåden i USA den 11 september, gjorde att marknaden vände och folk valde att semestra och lägga sina konferenser hemma i stället.

När Martin Josander slutade som försäljningschef 2010 låg försäljningsvolymen på runt 100 miljoner. En spännande och framgångsrik resa hade nått sitt mål, i alla fall för Martins del.

– Någonstans i bakhuvudet har drömmen om ett eget företag alltid funnits. När jobbet på Resia dök upp kändes det helt rätt. Visserligen är jag anställd av Resia – men som chef har man rätt fria tyglar. Det är som att driva det lilla företaget i företaget. Jag trivs jättebra här och ser ljust på framtiden.

Det nya jobbet gör också att Martin Josander får se mer av sin familj. Innan han går till jobbet hinner han servera frukost och skicka iväg barnen till skolan. På fritiden tränar han 11-årige sonens pojklag. På sommaren i fotboll och på vintern i innebandy. Även två av döttrarna har tränat fotboll under pappas ledning och han har också provat på att leda äldsta dotterns friidrott under några år.

– Friidrotten har mycket att lära ut till andra sporter. Styrka, snabbhet, spänst och fokus.

Martin Josander har, tillsammans med falkenbergaren PG Skoglund, bidragit till att sätta Varberg på kartan även i internationella idrottssammanhang. Många är de klubb- och landslag som förlagt sina uppladdningar till Varbergs Kurort och Påskbergsvallen.

Själv springer han, tränar BOX och gillar att jobba i trädgården ( ”fast det skulle inte min fru hålla med om”). Det är svårt att få tiden att räcka till allt, helst skulle dygnet ha 30 timmar.

Och framtiden?

– Om tio år kanske vi driver något litet hotell någonstans i södra Europa. Vi har pratat om det ‑ och vem vet, en vacker dag är barnen utflugna och klarar sig själva...