Morgan gillar att överraska smaklökarna

Morgan Skantz har seglat på havet det blå, han har drivit en delikatessbutik och han har varit delägare i en vingård. Numera lägger han mycket tid bakom spisen i såväl kök som kabyss.

ANNONS
|

– Det är fantastiskt att bo i Varberg, jag har tillgång till alla råvaror jag behöver. Ingenstans i världen kan man få tag på så fina lokalproducerade råvaror som här.

Mat och vin är Morgans stora intresse, ofta under intervjun sticker han in med matiga detaljer. Han tycker att många ”experter”, speciellt när det gäller vin, krånglar till saker och ting.

– Egentligen är det där med vin mycket, mycket enkelt. Man behöver inte fjanta till det med konstiga ord som inte ens finns för att beskriva smaken. Det är lite hybris, säger han.

Ovanlig kombination

Själv har han på senare år mer och mer börjat uppskatta husmanskost och till det tar han gärna ett glas vin.

ANNONS

– Min favoritkombination är stekt fläsk med löksås med Gewurztraminer från Alsace som dryck. Och en spansk Cava till Janssons frestelse är perfekt.

Morgan flyttade från Spanien till Varberg för fem år sedan. Han och hans fru Marie tog över hennes pappa Per Arvidssons lägenhet som de fått i arv. I lägenheten är de gärna liksom på s/y Ellinor, Sveriges sista varvsbyggda Albin Vega, som de har liggandes året runt i Varbergs innerhamn.

– Vi ville bo i Sverige efter 15 år i Spanien och vi har alltid tyckt om Varberg.

Morgan Skantz vinkännare och före detta journalist och sjökapten fyller 75 år 2 oktober.
Morgan Skantz vinkännare och före detta journalist och sjökapten fyller 75 år 2 oktober. Bild: Annika Karlbom

Lyxiga efterfester

Morgans intresse för mat och vin har funnits länge, långt innan tv invaderades av matlagningsprogram. Det var när han i tonåren spelade trumpet i ett jazzband han fick smak för kulinariska läckerheter och fina drycker. Morgan som är uppvuxen i Stora Malm uppträdde med bandet på rika sörmländska herrgårdar och herresäten.

– Efter spelningarna brukade vi smyga ner till deras vinkällare och i kylskåpen fanns det mat som blivit över.

Och det var inte vad som helst som slank ner i struparna.

Men Morgan ville ut i världen. Efter några år till sjöss började han på Poppius Journalistskola i Stockholm 1966.

– Jag ville bli journalist. När jag var klar med utbildningen började jag på Bohusläningen och sedan blev det Arbetet i Göteborg, jag var nöjesreporter och bevakade precis allt som hände i nöjeslivet i stan.

ANNONS

Hittade grön sparris på Nya Zeeland

Men havet lockade. 1975 började han på Sjöbefälsskolan i Göteborg och när han var klar varvade han sjömansjobbet med journalistik.

– På sjön jobbade jag tre veckor och var ledig tre.

1979-1985 var Morgan befälhavare på en stor dykbåt i Nya Zeeland, besättningen var på 110 man. Det var på Nya Zeeland han upptäckte grön sparris, en kunskap han tog med sig när han flyttade tillbaka till Sverige.

– Jag tyckte att den var fantastiskt god. Jag och min fru Marie var de första att odla grön sparris på svenska västkusten. Vi levererade sparrisen bland annat till Stefan Holmströms restaurang i Halmstad.

Marie hade Morgan träffat på ”sin” nya båt Stena Saga, den gick mellan Oslo och Fredrikshamn.

– Jag arbetade två veckor och var ledig fyra. Det kunde man ju inte klaga det minsta på, haha.

Från lanthandel till vingård

Tillsammans drev Morgan och Marie ”Boarps lanthandel och delikatesser”. Kunderna var ofta rika utlandssvenskar som hälsade på i Båstad och Torekov.

– Vi hade ett eget rökeri och gjorde egen skinka ”Hemrökt Boarpsskinka”. Den sålde vi bra.

1999 flyttade Morgan och Marie till Costa del Sol, Morgan fortsatte att arbeta till sjöss och skrev för tre svenskspråkiga tidningar i området, gjorde svensk radio i Marbella och anlitades dessutom av tidningar i Sverige som ville ha artiklar skrivna på plats. Men Morgan släppte inte sitt intresse för mat och vin.

ANNONS

– Jag vet inte hur många vinprovningar jag ledde under de 15 åren vi bodde i Spanien. Vi var delägare i en vingård. Jag har lärt känna vinet från rötterna och grunden och känner en stor respekt. Egentligen är ju vin bara jäst vinsaft som lagras på ekfat, ja ibland inte ens det. Men beroende på druvsort, jordmån och mikroklimat finns det en oändlig variation.

Rosévin inte bara för sommaren

Sedan Morgan kom till Varberg har han lett vinprovningskurser på olika nivåer. Och han vill gärna lära ut lite nytt.

– Rosévin är underskattat i Sverige, det är inget man bara ska dricka till grillningen på sommaren utan passar fantastiskt bra när man sitter framför öppna spisen på vintern. Rosé passar också bra till asiatisk mat. Dessutom tycker jag att även de söta vinerna är underskattade och en av de mest underskattade vinerna alla kategorier stavas s-h-e-r-r-y. Det finns många fina sorter från knastertorrt till jättesött. Tyvärr är utbudet på Systembolaget, Sveriges mest överskattade bolag, begränsat.

Förra året drev Morgan, med sin vän stjärnkocken och kokboksförfattaren Stefan Holmström, matbloggen ALL RIGHT som finns utlagd i tolv avsnitt på Spotify.

Funderingar om stan

Hur han ska fira sin 75-årsdag råder ingen tvekan, naturligtvis med god mat och vin.

ANNONS

– Det blir hemma eller på båten. Det är härligt att bo i Varberg med alla fina råvaror som finns runtomkring. Det enda jag saknar är små charkuteriaffärer i staden, och det är tråkigt att det inte finns små brödbutiker i varje hörn. Det skulle också vara bra om det fanns en saluhall i centrala staden, där lokala producenter kan sälja sina produkter. Jag är lite oroad över stadens utveckling, det finns för många tomma butiker i stan.

Bild: Annika Karlbom

Lite om: Morgan Skantz

• Fyller: 75 år 2 oktober

• Bor: Bostadsrätt i Centrala Varberg

• Familj: Marie Skantz

• Yrke: Sjökapten och journalist

• Intressen: Mat, vin och segelbåten, en Albin Vega

• Favoritbok: I Drink Therefore I Am av Roger Scruton

• Favoritsherry: Pedro Ximénez Sherry. Gott att äta till: Ett ihoprullat endiveblad fyllt med roquefortost och toppat med riven 72-procentig mörk choklad. ”Osten står för sältan, endivebladet för beskan, chokladen för det bittra och sherryn för det söta. En perfekt tapa.”

• Matblogg: ALL RIGHT som finns utlagd i tolv avsnitt på Sportify, kolla under fliken Podcasts.

• Facebook: Vin och matstudion, krävs ansökan för att bli medlem. Idag 225 medlemmar.

ANNONS